De afgelopen jaren veroorzaakten grote groepen aalscholvers schade aan de kap. Daarnaast trokken kauwtjes veel riet uit de kap. Dat heeft ertoe geleid dat je vanuit de kap nu naar buiten kunt kijken en dat er emmers staan om het regenwater op te vangen. Ook de wieken zijn aan vervanging toe. En de agressieve uitwerpselen van de aalscholvers hebben bovendien de verf flink aangetast; hier valt niet tegen op te schilderen. Kortom, er is dus groot onderhoud nodig. Zo worden onder meer de rieten kap en het houtwerk vernieuwd, worden gaas en pinnen aangebracht om vogels te weren, worden de roeden en de fokken vervangen en krijgt al het zichtbare houtwerk een schilderbeurt.
Om ervoor te zorgen dat De Hoop een belangrijk onderdeel van het lokale erfgoed kan blijven, is jouw hulp heel erg nodig. Door te doneren help je niet alleen de molen, maar ook de gemeenschap. Het behoud van dit cultureel erfgoed is immers belangrijk voor toekomstige generaties.
Tegenprestaties
Vanaf € 25
Gratis rondleiding door de molen
Vanaf € 100
Gratis deelname aan één van de verschillende workshops in de bakkerij
Over De Hoop
In de nacht van 28 op 29 maart 1969 werd Harderwijk opgeschrikt door een felle brand: molen De Hoop aan de Strandboulevard ging in het vuur reddeloos verloren. Eigenaar E. den Herder zag van herbouw af en kreeg vergunning om de restanten af te laten breken.
Vanaf dat moment is de gedachte aan herbouw vrijwel steeds in Harderwijk gebleven en daarom startte de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen een inzamelingsactie.
Alle pogingen liepen dood totdat in 1992 een nieuw plaatselijk comité de Harderwijkse Molen Stichting oprichtte en het karwei van de Vrienden overnam. In 1993 kocht de stichting de romp van de Molen van Reerink te Oldenzaal. Dit achtkant had een verleden, want dit stond eerst als "Het Anker" in Weesp.
Op de originele plek kon de molen niet meer worden gereconstrueerd. Een nieuwe locatie in Harderwijk werd gevonden bij de Vissershaven. Een tegenvaller was, dat de grond ter plaatse vervuild bleek. Vervolgens werden, tijdens de schoonmaak hiervan, archeologische ontdekkingen gedaan die eerst in kaart moesten worden gebracht. Dit alles zorgde voor een flinke vertraging.
Op 3 juli 1995 werd met de herbouw begonnen. In 1997 werden achtkant en kap geplaatst en in juli 1998 wiekenkruis en staart. Op 29 augustus 1998 werd voor het eerst gedraaid. Sinds Nationale Molendag 1999 is de molen open voor publiek. De officiële opening vond plaats in september 1999.
In 2022 is de stelling geheel vervangen.
De molen draait vaak en maalt geregeld.
Schoolprojecten zijn op afspraak mogelijk.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.