Help De Wijhese Molen om weer veilig te draaien

Crowdfunding

Help De Wijhese Molen om weer veilig te draaien

1.945 / 5.000
Tijdens Open Monumentendag

In 1703 gaf Coenraad Baron van Dedem opdracht voor de bouw van De Wijhese Molen. Het is de oudste nog bestaande achtkante stellingmolen in Overijssel. De molen is maalvaardig en draait normaal gesproken iedere zaterdag. Maar de molen staat nu stil: het wiekenkruis moet worden vervangen.

Blauw
Wiekenkruis Wijhese Molen

De molen maalde graan voor bakkers en boeren in de omgeving. Totdat in 1940/1941 de molen werd onttakeld tot een kale romp met kap. De vrijgekomen bovenas is tijdens de oorlog door de Duitse bezetters in beslag genomen, omgesmolten en mogelijk verwerkt tot oorlogstuig. In 1979 werd – mede door de inspanningen van de Stichting De Wijhese Molen – de molen weer in oude glorie hersteld. De huidige bovenas is afkomstig van de molen van de in de oorlog gesloopte molen "De Bazuin" in Harlingen.

Maar sinds vorig jaar staat de molen stil: we vertrouwden de kwaliteit van de roeden niet langer. Omdat de molen middenin het dorp staat, werd besloten om de molen niet meer te laten draaien. Om dat weer veilig te kunnen doen, is het noodzakelijk het gehele wiekenkruis te vernieuwen.

We zijn een eind op weg met de fondsenwerving, maar hebben nog wat financiële steun nodig. Help je een handje?

Over De Wijhese Molen

De bouw van de huidige molen geschiedde in 1703 in opdracht van Coenraad Baron van Dedem. Hierdoor is deze molen de oudste nog bestaande achtkante stellingmolen in Overijssel. Waarschijnlijk is de voorganger een standerdmolen geweest.
In 1940/1941 werd de molen onttakeld tot een kale romp met kap en was toen in bezit van G.J. Mensink. De molen heeft tot die tijd altijd de functie gehad voor het malen van graan voor bakkers en boeren. De vrijgekomen bovenas is tijdens de oorlog door de Duitse bezetters in beslag genomen en omgesmolten en mogelijk verwerkt tot oorlogstuig.
In 1949 werd H.W. Mensink eigenaar van de onttakelde molen. Deze heeft de molen uiteindelijk, omdat hij de restauratie niet kon betalen, de molen overgedaan voor de oorspronkelijke aankoopprijs van f 3250,00 gulden, aan de huidige eigenaar.
In 1979 werd mede door de inspanningen van de Stichting De Wijhese Molen de molen weer in oude glorie hersteld. De huidige bovenas is toen gehaald bij de molen van Marle aan de overzijde van de IJssel.
Momenteel wordt nog met één koppel maalstenen veevoer gemalen.
Eigenaren van de molen waren: Baron van Dedem (1703 - 1847), fam. Strunk (1847 -1916), H. Schurink (1916 - 1939), G.J. Mensink (1939 - 1949), H.W. Mensink (1949 - 1977) en de Stichting "De Wijhese Molen" (1977 - heden).

Bouwjaar
1703
Overbrengingsverhouding
1 : 6,01
Type
8-kante stellingmolen
Functie
korenmolen
Molenaar
Dhr. J.A. Arink
Adres

Molenbelt 5, 8131 BG, Overijssel

Openingstijden
zaterdag 9.00 - 12.00 uur en op afspraak
Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Ja
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?