Laat de Molen van Sloten draaien

Crowdfunding

Laat de Molen van Sloten draaien

10.407 / 20.000
Molen van Sloten CF

‘De Molen van Sloten’ is een poldermolen in het eeuwenoude dorp Sloten, net binnen de gemeentegrens van Amsterdam en niet ver van Schiphol. Het is een achtkantige, rietgedekte, eikenhouten stellingmolen op een stenen voet. Gesitueerd aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder zorgt de molen - samen met het Akergemaal - voor de bemaling van de Westelijke Tuinsteden. En nu heeft de molen nieuwe wieken nodig!

In Sloten stond van oudsher de Riekermolen uit 1636. Deze werd in 1956 vanwege een vergraving van de Riekerpolder verplaatst naar de Kalfjeslaan bij de Amstel. Sinds 1991 heeft Sloten weer een eigen molen. Een uit 1847 daterende romp afkomstig uit de Watergraafsmeer is geplaatst op een bakstenen onderbouw. Dit gedeelte van de molen kreeg in 2021 de monumentenstatus van de provincie Noord-Holland.

Blauw
Kinderen op de Molen van Sloten

Waar het gaat om educatie en uitleg over watermanagement heeft de molen een grote illustratieve waarde, voor jong en oud. Daarnaast is de molen belangrijk voor de buurt, als herkenningspunt en als sociaal ontmoetingspunt. De molen vormt voor de bijna 80 vrijwilligers - die zeven dagen per week helpen de molen draaiende te houden - een belangrijk sociaal netwerk. Verder worden er in de molen activiteiten voor buurtbewoners georganiseerd.

Help jij de Molen van Sloten aan nieuwe wieken?

Iedere bijdrage is welkom. Voor hogere bijdragen zijn enkele bijzondere beloningen beschikbaar:

€ 100 of meer
(Oude) wiekenlat met inscriptie

€ 2.500 of meer
Naamsvermelding op een van de 16 zijden van de enden van de nieuwe roeden

Over Molen van Sloten

De Molen van Sloten is een nog functionerende poldermolen met vijzel en is tevens de enige, 7 dagen per week, voor het publiek toegankelijke molen in Amsterdam.

De molen ligt aan de rand van de stad, bij de Ringvaart, en zorgt ervoor dat het waterpeil in de lager liggende polder onder een bepaald niveau blijft.
De Molen van Sloten is een ‘stellingmolen’ met een hier herbouwde achtkant uit 1846. Om een molen in bebouwd gebied voldoende windvang te geven, werd deze hoger gemaakt. Daarbij ging de werkvloer van de molenaar ook ‘omhoog’ naar een groot balkon rondom de molen, de stelling genaamd.

Met de aanduiding ‘stellingmolen’ wordt dit type onderscheiden van de ‘grondzeiler’. Bij een grondzeiler komen de wieken en de staart van de molen tot vlakbij de grond. De molenaar kan dan de molen bedienen vanaf het molenerf.

De gastvrouwen en heren (vrijwilligers) geven graag alle uitleg tijdens de rondleiding.

Het achtkant van deze molen is afkomstig van de in 1846 gebouwde ondermolen van de Watergraafsmeerpolder, die tot 1876 als onderdeel van een driegang de polder met windkracht droog hield. Deze driegang was uitgerust met verticale z.g.n. schepschijven.
De ondermolen heeft als molenstomp tussen 1876 en 1981 dienst gedaan als woning. In 1981 moest hij wijken voor een nieuwe ringweg rond Amsterdam. De vrijgekomen onderdelen werden in 1989 verwerkt in de huidige molen.

Bouwjaar
1847/1990
Overbrengingsverhouding
1: 1,541 of 1:2,06
Type
8-kante stellingmolen
Functie
poldermolen
Molenaar
Hans Schutte
Adres

Akersluis 10, 1066 EZ, Noord-Holland

Openingstijden
• De molen is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 h. Rondleidingen ieder uur, de eerste om 10.00h de laatste om 16.00h. Toegang uitsluitend met rondleiding van ca. 45 minuten.
Extra informatie schoolbezoek
  • Prijs: € 4,50 per leerling, begeleiding gratis. Graag tevoren overleg en /of aanmelden via molenaar@molenvansloten.nl in verband met de afstemming groepsgrootte, aantal benodigde rondleiders en eventueel thema e.d.

Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Nee
Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?