Laat de wieken van De Hoop weer draaien!

Crowdfunding

Laat de wieken van De Hoop weer draaien!

4.010 / 11.000
De Hoop in Abbenbroek

Molen De Hoop in Abbenbroek beschikt over twee originele Potroeden uit 1878, gemaakt door de Fa. Pot. In de binnenroede zit een scheur en ook de buitenroede heeft een opknapbeurt nodig. In juni 2023 is de molen direct stilgezet, en iedereen weet: hoe langer de molen stilstaat des te slechter wordt zijn conditie! De authenticiteit, de zeldzaamheid, het monumentale karakter én het feit dat Potroeden niet vervangen mogen worden door nieuwe gelaste roeden maakt het project nóg unieker en belangrijker. Maar ook duurder!
 

Stichting Molenbehoud Nissewaard beheert naast molen De Hoop in Abbenbroek ook molen De Arend in Zuidland. De stichting is opgericht in 2015 met als doel de molens in beide dorpen te behouden voor de toekomst. We verwachten met het subsidiebedrag en bijdragen van fondsen een groot deel van de kosten te kunnen dekken, maar hebben een tekort op de restauratiebegroting van € 11.000.

Scheur in centimeters

De scheur in de binnenroede

Met deze crowdfundactie hopen we de molen binnen een jaar weer met 4 gerestaureerde wieken te kunnen laten draaien, zodat het dorp Abbenbroek weer trots kan zijn op zijn molen!

Over De Hoop

In 1842 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van een molen die vanwege zijn bouwwijze naderhand sterk op zou vallen: de romp werd aan de onderzijde breed uitgebouwd en daarna ingesnoerd, waardoor een enigszins flesvormig geheel ontstond. Gezien de gelijkenis met het (in 1967 gesloopte) korenmolentje van Oudenhoorn werd al langere tijd aangenomen, dat beide molens dezelfde ontwerper dan wel metselaar hadden. 
Inmiddels is hiervoor bewijs gevonden: van De Hoop was al bekend dat deze door Willem Vermaas uit Hellevoetsluis was gebouwd. In het notarieel archief van Voorne-Putten bevinden zich stukken (Inv.nr. 1319; akte nr. 157) die wijzen op Oudenhoorn: "Aanbesteding tot de opbouw van de korenmolen aan de Mooldijk te Oudenhoorn, op verzoek van Jean de Rouville als correspondent van de Algemene Brandwaarborg-maatschappij te Rotterdam. Aangenomen door Willem Vermaas, timmerman te Hellevoetsluis, voor f 4450. Volgt bestek. De sloop van de oude en bouw van de nieuwe molen moet binnen vijf maanden zijn voltooid".

In Abbenbroek werd tot 1947 op windkracht gemalen, daarna werd uitsluitend nog de hamermolen, die in de molen opgesteld stond, gebruikt. Ooit waren er drie koppel maalstenen, thans is dat er nog één. 
In 1974 kocht de toenmalige gemeente Abbenbroek de inmiddels vervallen molen van de familie Zandijk. Deze was drie generaties eigenaar geweest, met Frans Zandijk als laatste.

In 1979 volgde een maalvaardige restauratie. Daarna is op vrijwillige basis veevoer gemalen. Later werd dat wegens gebrek aan klandizie beëindigd.
De inmiddels antieke hamermolen is nog altijd aanwezig (zij het vrijwel niet zichtbaar, want deze is grotendeels onder de vloer van de begane grond aangebracht) maar kan niet meer functioneren omdat de krachtstroomaansluiting verwijderd is. 

In 2013 werden beide Potroeden gestreken, gerepareerd en vervolgens weer gestoken. Opmerkelijk hierbij: dit is de enige keer geweest, dat deze roeden 'eruit' waren: ook bij de grote restauratie van 1979 bleef de kap op de molen en de roeden erin! Zij behoren inmiddels tot de oudste nog aanwezige Potroeden, die origineel voor een molen gemaakt zijn. Volgens de huidige molenaar is dit te danken aan het feit, dat de molenaars Zandijk het wiekenkruis na iedere maaldag consequent overhek zetten. Zo bleef de molen ook staan toen hij buiten bedrijf was gekomen: de roeden konden op deze manier goed uitwateren. 

In juni 2015 zette men de molen stil nadat was vastgesteld dat de penbalk deels was vermolmd. Later heeft men die balk gerepareerd. Daar bleef het niet bij: beide voeghoutkoppen aan de achterzijde zijn aangegoten en van het bovenwiel zijn een plooistuk en drie stukken achtervelg vernieuwd. In februari 2016 was de molen weer maalvaardig.

In februari 2018 begon molenmakerij Van der Wal met nieuw herstel: het steenschijf werd geheel gerestaureerd, ook enkele ramen en een deur vernieuwd, dit naast een aantal ernstig door houtworm aangetaste spoorwielkammen. De achterbaard werd verwijderd, geheel hersteld, deels gereconstrueerd en daarna weer aangebracht. De eigenlijke baard (aan de voorzijde dus) is geheel vernieuwd: de oude kon niet meer worden gerestaureerd. De kleurstelling van die baard is meteen veel meer naar de oorspronkelijke staat teruggebracht.

In augustus 2018 volgde wederom grondig herstel, nu aan de stenen romp: die stond voor het eerst sinds de bouw compleet in de steigers! Eind november dat jaar werd dit steigerwerk weggehaald na deze lastige maar geslaagde klus: met name rond alle vensteropeningen was veel herstel nodig, iets wat werd bemoeilijkt omdat het juiste formaat bakstenen niet meteen voorhanden was.
Terwijl de metselaars buiten bezig waren maakte de molenaar binnen het koppel stenen weer geheel op orde: dat had na enige jaren in onbruik te zijn geweest een flinke herstelbeurt nodig.

14 september 2019 werd gevierd dat deze molen, tezamen met De Arend te Zuidland, weer gereed was. De Commissaris des Konings, drs. J Smit, verrichtte de officiële handeling door de vang van molen De Hoop te lichten. Naast de CdK waren ook burgemeester Van Oosten van de gemeente Nissewaard en de directeur van de Hollandsche Molen, mw. Bakker, en vele anderen aanwezig, om samen met molenaar René Kleijn en het bestuur van Stichting Molenbehoud Nissewaard dit heuglijke feit te vieren. 

In juli 2023 bleek de zeer oude Pot-binnenroede een scheur te hebben opgelopen en als gevolg werd de molen stilgezet. Inmiddels is bekend dat beide Potroeden zullen worden gerestaureerd, de eigenaar heeft e.e.a. voorbereid. Hopelijk eind 2024 weer een draaiende en malende molen in Abbenbroek!

Bouwjaar
1843
Overbrengingsverhouding
1 : 6,16
Type
Ronde molen, grondzeiler
Functie
korenmolen
Molenaar
René Kleijn
Adres
Gemeenlandsedijk Zuid 25
3216 AH Abbenbroek
Zuid-Holland
Openingstijden
Tijdelijk niet te bezichtigen. 
Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Nee
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?