Crowdfunding

Laat Schiedamse reus 'De Walvisch' weer draaien

3.724 / 10.000
Museummolen De Walvisch met daarachter molen De Drie Koornbloemen

De Schiedamse reuzen zijn de hoogste historische windmolens van de wereld. Ze maalden ooit als brandersmolen voor de jeneverindustrie.
Molen De Walvisch is de enige reus die het hele jaar kan worden beklommen door bezoekers uit binnen- en buitenland. 
Groot was dan ook de teleurstelling toen bij specialistisch onderzoek bleek dat, net als eerder twee andere Schiedamse windmolens, ook de roeden van molen De Walvisch moesten worden afgekeurd. Draaien is niet meer mogelijk terwijl er niets mooier is dan een draaiende molen, zeker als het een museummolen is.

Van Busselneuzen

Stichting De Schiedamse Molens gebruikt deze tegenslag echter als kans om molen De Walvisch nog beter te maken dan hij al was. Zo zullen er niet alleen nieuwe wieken op komen maar worden ze ook nog eens voorzien van Van Busselneuzen. Daarbij zit aan de voorkant van de roe een gestroomlijnde metalen bekleding. Deze hebben ooit ook op De Walvisch gezeten. Molenkenners kunnen dan, naast het traditionele Oudhollandse wiekenkruis en fokwieken, nog een derde wieksysteem zien in Schiedam.

Bijenwas

Regenwaterdoorslag is bij stenen molens altijd een probleem. Dat is ook het geval bij molen De Walvisch en erg onhandig als je beneden een molenwinkel hebt en daarboven een museumgedeelte. Een deel van de buitenromp zal daarom worden ingesmeerd met milieuvriendelijke bijenwas. Dit maakt een einde aan de vochtproblemen.

Muurschildering

Help mee

We vragen € 10.000 en samen moet dat lukken. Voor elk bedrag hebben we een leuke tegenprestatie en we verloten ook nog eens een aantal verrassingspakketten. Doe mee en wordt één van de mensen dankzij wie museummolen De Walvisch weer generaties lang kan draaien.

 

Doneeracties

Wat kan je doen?
Het totale project voor molen De Walvisch met nieuwe wieken en rompbehandeling met bijenwas kost € 134.716. Stichting De Schiedamse Molens heeft al een groot deel van het benodigde bedrag bij elkaar kunnen brengen door subsidies van de Provincie Zuid-Holland, en o.a. het Molenfonds, het De Groot Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen. Er ontbreekt nog € 10.000. We hopen dit gat met crowdfunding te kunnen dichten.

€ 10
Je ontvangt als dank een mooi molenboekje op A5-formaat.

€ 25
Je ontvangt een molenboekje op A5-formaat, een pondje pannenkoekenmix en cakemix naar keuze van molenwinkel De Walvisch.

€ 50
Je ontvangt een molenboekje op A5-formaat en maakt kans op een verrassingspakket van molenwinkel De Walvisch ter waarde van € 60.

€ 100
Je ontvangt een mooi molenboekje op A5-formaat, gratis toegang tot de museummolen voor 4 personen èn maakt kans op een verrassingspakket van molenwinkel De Walvisch en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam ter waarde van € 80.

€ 250
Vermelding van bedrijfsnaam op een sponsorbord in de molen De Walvisch en 1 dagdeel gratis gebruik van de begane grond van molen De Palmboom.

€ 500 of meer
Vermelding van bedrijfsnaam op een sponsorbord in de molen De Walvisch, een persoonlijke rondleiding voor 10 personen en 2 dagdelen gratis gebruik van de begane grond van molen De Palmboom.

Let op! Stichting De Schiedamse Molens kan pas na afloop van de crowdfundactie contact zoeken met alle donateurs die hun contactgegevens hebben ingevuld op de donatiepagina. Alle tegenprestaties worden in Schiedam uitgereikt.

Over De Walvisch (museummolen)

Gebouwd in 1794 aan de Westvest in opdracht van een aantal branders als stenen stellingmolen. In 1928 koopt Vereniging De Hollandsche Molen voor zijn behoud de molen, die toen in zeer matige bouwkundige staat was.

  • 1938 - door brand beschadigd maar weer hersteld;
  • 1972 - gerestaureerd;
  • 1982 - sinds 27 februari is de gemeente Schiedam eigenaar van de molen, daarvoor was Vereniging De Hollandsche Molen eigenaar;
  • 1996 - nacht 13 op 14 februari in brand gevlogen;
  • 1996 - met herstel begonnen;
  • 1999 - 29 mei, opnieuw als draaivaardige molen in gebruik genomen;
  • 2002 - 5 april, maalvaardige oplevering;
  • 2002 - 11 mei, opening molenwinkel.
  • 2018 - nieuw ingericht als museummolen en molenwinkel.
Bouwjaar
1794/2000
Overbrengingsverhouding
1 : 6,70, 1 : 6,50 en 1 : 5,52
Type
ronde stenen stellingmolen
Functie
korenmolen
Molenaar
Rob Potter
Adres

Westvest 229, 3111 BT, Zuid-Holland

Openingstijden
dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur. Maandag gesloten
Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Ja
Schoolbezoek mogelijk
Ja

Met welk bedrag wil je dit project steunen?