Nieuw metselwerk voor Kyck over den Dyck

Crowdfunding

Nieuw metselwerk voor Kyck over den Dyck

35 / 10.000
Metselwerk van Kyck over den Dyck

Molen Kyck over den Dyck is de enige overgebleven molen van de ruim 100 molens die op het Eiland van Dordrecht hebben gestaan. Hij dateert uit 1713, is door goed onderhoud en gerund door vrijwilligers nog steeds functioneel en draait volledig op de wind. Het metselwerk van de molen dient nu helemaal vervangen te worden.

Blauw
Kyck over den Dyck in vogelvlucht

Door goed onderhoud wil de eigenaar van Kyck over den Dyck de molen en het molenaarsvak behouden voor het nageslacht. De molen heeft namelijk niet alleen een culturele maar ook een educatieve functie. In 2020 is geconstateerd dat de molen inwendig vochtig was, hetgeen niet bevorderlijk is voor het graan en meel die er in verwerkt en opgeslagen worden. Oorspronkelijk werd gedacht het metselwerk plaatselijk te restaureren, maar nu blijkt dat het metselwerk van de hele molen gerestaureerd moet worden en dat dat in totaal minimaal € 270.000 gaat kosten.

We hebben al een aantal fondsen bereid gevonden ons te steunen, maar komen nog tekort. Help ons het gat te dichten!

Over Kyck Over Den Dyck

De molen is gebouwd in 1713 en is de laatst overgebleven molen in Dordrecht. Sinds 1951 is de molen eigendom van deze gemeente.

Restauratie na verwaarlozing
Na jarenlange verwaarlozing, werd in 1993 het initiatief genomen om de molen weer in oude luister te herstellen. In 1997 werd de Stichting Molen Kyck over den Dyck opgericht die de molen voor 1 gulden overnam van de gemeente. Tussen 1999 en het voorjaar van 2001 werd aan de molen een omvangrijke restauratie uitgevoerd om hem weer in maalvaardige toestand te krijgen. De restauratie had letterlijk veel voeten in de aarde omdat de flink uit het lood staande molen eerst moest worden rechtgezet. Verder werden er delen van de kap vervangen en zijn de staartbalk en schoren geheel vernieuwd. Ook de stelling is geheel vervangen. In april 2001 kon de molen op feestelijke wijze weer in gebruik worden genomen.

Stichting Molen Kyck oven den  DyckDe molen heeft een nieuwe bestemming gekregen en wordt beheerd door de Stichting Molen Kyck over den Dyck. Er zijn diverse representatieve ruimtes die verhuurd worden voor bijeenkomsten en vergaderingen. Er is een speciale educatiezolder (o.a. voor schoolbezoeken) en in de winkel op de begane grond zijn eigen molenproducten en stadsproducten te koop zoals volkorenmeel, cakemixen, koek en Dordtse wijn en Dordts bier. In oktober 2020 werd de molen stilgelegd omdat er haarscheuren in de roeden van de wieken waren ontdekt. Vanaf september 2021 draait de molen weer met nieuwe roeden. De stelling op 17 meter hoogte biedt een mooi uitzicht over stad en omgeving.

 

Bouwjaar
1713
Overbrengingsverhouding
Blauwe stenen: 5,83; kunststenen: 1 : 5,68
Type
ronde stenen stellingmolen
Functie
korenmolen
Molenaar
Jan Blinde, Wim van Bruggen, Jos Berg, Johan de Vries, Marc van der Wulp
Adres

Noordendijk 144, 3311 RR, Zuid-Holland

Openingstijden
woensdag 13:00-16:00 uur, zaterdag 10:00-16:00 uur
Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Ja
Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?