Steun molen De Vink tegen verval

Crowdfunding

Steun molen De Vink tegen verval

0 / 5.000
Molen De Vink Herveld

De unieke standerdmolen in Herveld (GLD), gebouwd in 1722 is de enige in de regio die nog in originele staat verkeert. Door slijtage is de molen echter toe aan een grondige restauratie. Technische onderdelen, onder andere de draagbalken, moeten dringend worden vervangen.

Sinds 3 januari 2012 is de molen eigendom van de Stichting Molen de Vink en daarmee van alle inwoners van Herveld en Andelst. De inkomsten van de Stichting Molen de Vink zijn helaas niet voldoende om deze kosten zelf te kunnen dekken. Help ze mee en geef aan de crowdfundactie. 

 

Wit
Rondleiding bij molen de Vink

Tegenprestaties

Vanaf € 25
Na de afronding van de restauratie biedt de stichting, in overleg, een gratis rondleiding door de molen aan, verzorgd door één van de molenaars of molengidsen.

Vanaf € 100
Wanneer de molen na de restauratie weer in gebruik wordt genomen wordt u uitgenodigd voor de feestelijke heropening van de molen. 

 

 

Over De Vink

Het bouwjaar van de huidige molen is niet duidelijk uit bronnen op te maken. Meest aannemelijk is, dat de molen ergens uit de 18e eeuw dateert. Zelf voert de molen als bouwjaar '1722' en dit jaartal lees je vrijwel overal terug. 

Sinds 1868 was de molen eigendom van de familie Vink. Steeds hield men de molen in bedrijf, maar in oktober 1944 ging het mis toen de molen door oorlogsgeweld behoorlijk beschadigd raakte. De schade is al vrij kort na de oorlog hersteld: er waren een nieuwe kapbedekking, windpeluw, trap, achterspruit en een roede nodig. Die roede kreeg ook meteen een stroomlijn. 

In 1954 raakte de molen opnieuw beschadigd, nu door een storm en verspeelde toen de binnenroede. Nu werd het moeilijk voor molenaar Vink en er zijn momenten geweest dat het wat hem betreft niet meer ging: in De Molenaar van 26 juni 1957 biedt hij zijn molen voor verplaatsing of sloop te koop aan. Zover kwam het niet want de molen bleef, zij het stilstaand en met één roede. 

De gehechtheid van de familie Vink aan de molen was groot en ook De Hollandsche Molen, zoveel is af te concluderen uit 'Allemolens', bleef behoorlijk haar best doen. 
Uiteindelijk werd in 1966 werd begonnen met een grote restauratie, die op 11 oktober 1969 met een feestelijke opening werd afgesloten. Die lange tijdsduur heeft onder meer hiermee te maken: tijdens de werkzaamheden ontdekte men dat de gietijzeren askop gescheurd was en niet kon worden gehandhaafd. Vervolgens is een gietijzeren as gestoken, die uit Brabant afkomstig zou zijn. Er kwam een nieuwe gelaste binnenroede, de oude buitenroede kon gehandhaafd blijven. 

De molen draaide regelmatig waarbij ook werd gemalen, tot dit omstreeks 2023 moeilijk werd. Aantasting van het houtwerk door knaagkevers maar ook de matige staat van de roeden zorgden ervoor dat deze molen moest worden stilgezet. De eigenaar is op zoek naar een oplossing. 

Eigenaren van deze molen:
J. Sanders en E. Sanders (1820 - 1868)
C. Vink (1868 - 1912)
Hendrina Vink-Gijsbers (1912 - 1917)
Hendrik Cornelis Vink (1918 - 1961)
Cornelis Vink (1961 - 1998)
Hendrica Woudina 'Erica' Vink (1998 - 2012).
Stichting Molen de Vink (2012 -     )

Hendrik Cornelis Vink was hier molenaar en woonde naast de molen; zijn zoon Cornelis ging zijn eigen weg en vestigde zich uiteindelijk in Leiden, was daar naast leraar ook gemeenteraadslid, maar bleef betrokken bij de molen. Erica Vink, eveneens woonachtig te Leiden, droeg begin 2012 de molen over aan een stichting, waarin ook de familie Vink zitting heeft. 

Bouwjaar
1700 - 1799
Type
Standerdmolen, grondzeiler
Functie
korenmolen
Molenaar
Jeoffrey van Arkel / Mart Peerlings
Adres
Stenenkamerstraat 65
6674 AW Herveld
Gelderland
Openingstijden
In de regel zaterdag 10.30 - 17.00 uur en op afspraak.
Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Ja
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?