Zet De Arend weer recht

Crowdfunding

Zet De Arend weer recht

2.264 / 0
Molen De Arend in Zuidland

De fundering van korenmolen De Arend in Zuidland moet vernieuwd worden. De molen staat nu niet stevig genoeg op zijn stenen voet en daardoor beschadigt het metselwerk en het draaiende binnenwerk van de molen. Door de fundering te vernieuwen en duurzaam uit te voeren kan de molen de toekomst weer stevig tegemoet. Help je mee om De Arend niet scheef te laten zakken?

Over De Arend

De molen werd in 1844 in opdracht van Pieter de Gilde gebouwd als opvolger van een door brand verwoeste houten molen.
In 1869 werd de molen verkocht aan Arie van Beek. In 1920 richtte zijn familie de N.V. Van Beek's Handelmaatschappij op met een tweede vestiging in Middelharnis en het hoofdkantoor in de graanpakhuizen in Rotterdam.
Na de crisis van de jaren 1930 bleef alleen de molen in Zuidland in bedrijf. In de oorlogsjaren 1940 - 1945 bemaalde mulder Aalbregtse de molen.
Zijn opvolgers waren de molenaars Overgaauw en Zevenbergen, die nog dagelijks met paard en wagen het veevoer bij de boeren afleverden.
De molen bleef voor het maalbedrijf in bedrijf tot 1954. Hierna stond de molen stil en brak een periode van verval aan.
In 1969 kocht de toenmalige gemeente Zuidland de molen en liet deze in de jaren 1972 en 1976-'77 maalvaardig restaureren. Sindsdien maalt de molen op vrijwillige basis voor menselijke consumptie en worden deze producten in de eigen molenwinkel verkocht.
Molenaarszoon W.A. Verrijp werd in 1977 door de gemeente tot vrijwillig molenaar benoemd. Hij heeft de molen bemalen tot en met 31 december 2003. Vanaf 1 januari 2004 is John Wijnhoven de nieuwe molenaar samen met Arie Verweij en Nelly Sonneveld.

De molen werd vanaf mei 2018 gerenoveerd en onlangs is door een aantal vrijwilligers het grootste en laatste deel van de verhuizing uitgevoerd. Dit betekent dat nu alles terug verhuisd is naar de molen, waaronder de machines, producten en stellingen en overige toebehoren. De onlangs gemaakte afzethekken voor de wieken kregen een mooi verfje. 

 Op 2 maart 2019 is de molen opnieuw in gebruik genomen en draaien de wieken weer als vanouds. Alle gerelateerde artikelen, zoals meel, bloem, pannenkoekmeel, cake mixen etc. zijn weer te koop op de tweede verdieping van de fraaie molen de Arend.

Bouwjaar
1844
Overbrengingsverhouding
1 : 6,68
Type
ronde stenen stellingmolen
Functie
korenmolen
Molenaar
A. Verweij , J. Wijnhoven, A. van Loo en R.T. Kleijn
Adres

Molendijk 35, 3214 VG, Zuid-Holland

Openingstijden
Zaterdag 09.30-16.00 en als de deur open is of de blauwe vlag wappert
Extra informatie schoolbezoek

Wij verzorgen graag rondleidingen voor scholen, verzoek via info@dearend-zuidland.nl

Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Nee
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Met welk bedrag wil je dit project steunen?