Recordaantal van 130.000 mensen ‘ontmoette de molenaar’ op Nationale Molendag

Nationale Molendag met het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’, dat afgelopen weekend plaatsvond, is heel succesvol verlopen. Het zonnige weer – met een goede molenwind – zorgde ervoor dat veel mensen op pad gingen om molens en vooral ook molenaars te ontmoeten. Aan het jaarlijkse landelijke molenevenement deden ruim 780 molens mee. Op zaterdag konden de bezoekers ruim 700 molens bezoeken en zondag rond de 300 (een aantal molens was op beide dagen geopend). Afgaande op de informatie die zondagmiddag beschikbaar was, schat De Hollandsche Molen, die de Nationale Molendag in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert, het bezoekersaantal rond de 130.000. Het recordaantal (125.000) van vorig jaar wordt hiermee overtroffen.


Molen van Jetten in Uden (foto: Wim Giebels)

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, kijkt dan ook meer dan tevreden terug: “Het was een leuke en gezellige Nationale Molendag met bovendien nóg meer bezoekers dan vorig jaar. Geweldig toch? Al die mensen, groot en klein, hebben ervaren hoe bijzonder een molen is en zagen  hoe zo’n historisch werktuig draait en maalt. En dat is van groot belang voor het behoud van dit icoon van Nederland. Dankzij alle vrijwilligers was dit mogelijk en zij  zijn belangrijk voor het behoud van onze molens. Klusjesmensen, molengidsen en bestuurders. En natuurlijk de vrijwillige molenaars. We hopen dat er tussen de vele bezoekers natuurlijk mensen zijn die ook dit ambacht willen leren opdat zij over een paar jaar ook de molens kunnen laten draaien.”

Extra activiteiten

Op vele molens werden extra activiteiten georganiseerd, variërend van demonstraties eendenkorf vlechten, vaartochten, zaagdemonstraties, markten met allerhande, vaak ambachtelijke, producten tot een heuse Chinese theeceremonie en een korenfestival. Bij molen Het Noorden op Texel en de Meule van Wassens in het Drentse Zuidwolde, beide in restauratie, werden bezoekers geïnformeerd over de werkzaamheden.
De molen-bouwplaten voor kinderen die gratis op alle deelnemende molens verkrijgbaar waren, vonden gretig aftrek.

Kijk voor sfeerimpressies op:  https://www.facebook.com/De.Hollandsche.Molen/