Museummolen

Een andere mogelijkheid is om (een deel van) de molen in te richten voor exposities of als museum. Molen de Valk te Leiden bijvoorbeeld is al langer een museum en verwierf in 2015 de status van geregistreerd museum. Het negentiende-eeuwse interieur van de poldermolen te Waarland was zo goed bewaard gebleven, dat er werd besloten om dit na restauratie een museale bestemming te geven.

Een museale bestemming biedt de mogelijkheid bijzondere elementen beter te bewaren en bezoekers meer informatie te geven. In veel molens is al een bescheiden expositie te vinden over de geschiedenis. Maar ook de geschiedenis van de streek, een tentoonstelling van lokale kunstenaars, enz.

‘Museum’ is geen beschermd begrip: iedereen kan een bordje ‘museum’ op de deur hangen. Musea die voldoen aan de Museumnorm kunnen zich aanmelden als geregistreerd museum bij het Museumregister. Hiermee tonen zij aan te voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum. De geregistreerde musea worden daarom ook als ‘professionele’ musea gezien. Een voorbeeld van een criterium is dat het museum op vaste tijden open is voor publiek, en dat er een eigen collectie is die volgens museale normen geregistreerd is.

Voorbeelden
Museum de Valk, Leiden
• Poldermolen, Waarland
Molenmuseum De Wachter Zuidlaren
Museummolen Schermhorn

Links
www.museumvereniging.nl
www.museumregisternederland.nl