Robert Hoffman 100ste geslaagde vrijwillige watermolenaar

Robert Hoffman uit het Gelderse Wamel is de 100ste geslaagde vrijwillige watermolenaar. Met glans slaagde hij voor het examen dat op 16 juni werd afgenomen op de Genneper Watermolen in Eindhoven. Een feestelijke mijlpaal voor deze opleiding, die in 1995 van start ging. Hub van Erve, bestuurslid van De Hollandsche Molen en tevens voorzitter van de examencommissie, reikte hem bij de molen het Getuigschrift Vrijwillige Molenaar uit. De Hollandsche Molen vindt dit een bijzonder moment en heeft veel waardering, juist ook voor de watermolenaars. Zij zijn voor het grote publiek misschien wat minder in beeld, maar deze vrijwilligers zijn net zo belangrijk als windmolenaars voor het behoud van molens in Nederland.

Robert Hoffman (links) neemt het Getuigschrift Vrijwillige Molenaar in ontvangst uit handen
van Hub van Erve (Bestuurslid De Hollandsche Molen en voorzitter van de examencommissie)

(Foto: Gerard Sturkenboom)

In Nederland staan nog ruim 100 watermolens. Zij staan langs rivieren en beken en worden door het stromende water aangedreven. Deze molens zijn alleen te vinden in provincies waar het waterverval voldoende is om het waterrad in beweging te zetten. Dat zijn Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland.
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgt de opleiding. De opleiding heeft tot doel de deelnemers alle praktische vaardigheden en theoretische kennis bij te brengen die nodig zijn om op een verantwoorde wijze met een watermolen te malen.
De Hollandsche Molen neemt de examens af van de cursisten.

In 1995 begon Het Gilde van Vrijwillige Molenaars met de opleiding tot watermolenaar. In 1997 werd voor de eerste maal het examen afgenomen op de Kasteelmolen in het Limburgse Elsloo. Alle vijf kandidaten slaagden en namen op de Algemene Vergadering van De Hollandsche Molen in 1998 hun getuigschrift in ontvangst.