Tweede serie toekenningen Molenfonds voor groot onderhoud projecten

Het Molenfonds heeft onlangs in totaal € 189.904 beschikbaar gesteld aan vijf groot onderhoud projecten. Het gaat hier om de tweede reeks toekenningen van dit jaar. De bijdragen gaan deze keer naar twee Noord-Brabantse molens, en één uit Noord-Holland, één uit Drenthe en één uit Friesland.

In Noord-Brabant krijgt voor noodzakelijk groot onderhoud aan het staartwerk molen De Roosdonck in Nuenen een bijdrage van € 31.612. In dezelfde provincie ontvangt molen De Hoop in Bavel voor het vernieuwen van het wiekenkruis een bijdrage van € 52.500. Aan Poldermolen D in Stompetoren (N-H) is voor het herstel van de vijzel € 15.000 toegekend. Dit bedrag krijgt de molen bovenop de reeds toegekende provinciale subsidie voor groot onderhoud. Voor het vervangen van het wiekenkruis bij molen De Zaandplatte in het Drentse Ruinen doet het Molenfonds een bijdrage van € 38.292. Tot slot is voor de spinnenkop Arkens in Franeker voor groot onderhoud aan het wiekenkruis en het tevens terugbrengen van het oorspronkelijke vlinderwieksysteem een geldbedrag van € 52.500 beschikbaar gesteld.

Nuenen – De Roosdonck. (Foto: Mario Collombon)

Het Molenfonds streeft naar het behoud van molens als cultuurhistorisch erfgoed in het Nederlandse landschap. Het fonds doet dit door financieel bij te dragen aan met name groot onderhoud aan monumentale wind- en watermolens. Hierdoor zorgen we voor duurzaam behoud van molens en hun verhalen voor de huidige en de volgende generaties.