Utrechts molenaarsgilde zet vrouwelijke molenaars in het zonnetje

De molenwereld een mannenwereld? Zeker niet! Ook vrouwen draaien hun hand er niet voor om in de wieken te klimmen, molenzeilen voor te leggen en zo de molens draaiend te houden. Ter ere van het 50-jarig bestaan van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert de afdeling Utrecht – ’t Gooi de hele maand februari activiteiten rondom de vrouwelijke molenaar. De provincie Utrecht heeft van alle provincies de meeste vrouwelijke molenaars. Onder de titel ‘Zij is molenaar’ wil de Gilde-afdeling de vrouwelijke molenaars een voetstuk geven en daardoor meer vrouwen enthousiast maken over het molenaarsvak. De Hollandsche Molen is groot voorstander van deze campagne en draagt vanuit het Jongerenfonds hier ook financieel aan bij. Het startschot van ‘Zij is molenaar’ vindt aanstaande zaterdag 5 februari plaats.

Fietstocht met audiotheater
Er worden zes fietsroutes aangeboden die langs de molens leiden waar vrouwelijke molenaars en molenaars in opleiding (MIO’s) draaien. Bij elk van deze molens kun je met je telefoon een QR-code scannen en audioverhalen afspelen, het audiotheater. Zo kunnen bezoekers – ook wanneer de molen gesloten is – geïnspireerd raken door het werk van de vrouwelijke molenaar. Het boekje met de fietsroutes kan gratis worden besteld op zijismolenaar.nl. De verhalen zijn ook zonder een fysiek bezoek aan de molens via de website te beluisteren.

Bezoeken van de molens
Als de coronamaatregelen het toelaten, kunnen bezoekers de dertien molenaars en MIO’s op zaterdag 5 februari bij hun molen ontmoeten. De molens zijn: De Vriendschap (Weesp, N-H), Oukoper Molen (Nieuwersluis), ‘t Hoog en Groenland (Baambrugge), De Korenmolen (Laren), Oostzijdse Molen (Abcoude), Geesina (Groenekan), De Ster (Utrecht), De Windhond (Soest), Molen van de polder Westbroek (Oud-Zuilen), De Trouwe Waghter (Tienhoven), Kockengense Molen (Kockengen), De Ruiter (Vreeland), De Kraai (Westbroek).
Dat het molenaarsambacht (UNESCO immaterieel erfgoed) 50 jaar na de oprichting van het Gilde ook de jeugd trekt, blijkt uit het feit dat veel jonge molenaars en MIO’s in de regio draaien en aan dit project meedoen: maar liefst vijf vrouwen zijn nog geen 25 jaar!

Ook worden in samenwerking met RTV Utrecht portretten en een tweedelige documentaire over de vrouwelijke molenaar gemaakt. Naar verwachting wordt de documentaire in twee delen op 20 en 27 februari 2022 op RTV Utrecht uitgezonden.