Blog: The Pink Miller

Juf Roos en 'The Pink Miller'

Blog: The Pink Miller

Sharon rolt molenzijl op - The Pink Miller - Otto Kalkhoven

Sharon Engers (32) startte in april 2022 met de Opleiding tot Vrijwillig Molenaar. Zij volgt lessen op molen De Otter in Oterleek en helpt zo nu en dan mee op molen De Nachtegaal in Middenbeemster.
Daarnaast werkt zij als docent Nederlands in het mbo en is ze actief als trainer bij een voetbalclub. Speciaal voor De Hollandsche Molen schrijft zij over haar molenavonturen.  

'The Pink Miller'

Juf Roos

“Wat wil je later worden als je groot bent?” vroeg mijn 7-jarige neefje me onlangs op zijn verjaardagsfeestje. Grinnikend vanwege het feit dat hij denkt dat ik nog doorgroei, antwoordde ik: “Later word ik molenaar en ga ik in een molen wonen.”
“Huh, in een molen wonen? Net als juf Roos?”
“Heb jij een juf die in een molen woont? Wat cool!” riep ik enthousiast.
“Neehee, juf Roos van tv natuurlijk.…”

Omdat ik zeer zelden tv kijk en geen flauw benul had van deze schijnbaar beroemde juf, organiseerde mijn neefje spontaan een YouTubemarathon in de woonkamer voor mij en zijn vriendjes. Dat buiten de mussen van het dak vielen, maakte niet uit. Ik kreeg een bakje winegums en een glas limonade in mijn handen, om me het komende uur letterlijk en figuurlijk mee zoet te houden.

“Als jij later molenaar bent, draag jij dan ook zo’n jurk?” vroeg het buurmeisje, verkleed als prinses.
Sharon Engers

Prinsessenjurk

Ik vermaakte me kostelijk en zong luidkeels mee met de nostalgische kinderliedjes. Ja, die juf Roos heeft het goed voor elkaar, dacht ik. En haar outfit: wow!
“Als jij later molenaar bent, draag jij dan ook zo’n jurk?” vroeg het buurmeisje, verkleed als prinses. “Nee, dat kan niet. Dat is gevaarlijk, omdat ik met mijn jurk ergens aan kan blijven hangen.” legde ik uit.

Ze keek net zo teleurgesteld als ik me voelde. Niet dat ik mezelf in zo’n gewaad met ruches op de heklatten zie staan, maar ik kleed me graag wat vrouwelijker. Die fleecetruien, wijde werkbroeken en bibs doen mijn rondingen geen eer aan, zal ik maar zeggen. En zo brachten juf Roos en het prinsessenbuurkind me op een idee.

Blauw
Sharon rolt molenzijl op - The Pink Miller - Otto Kalkhoven

Haute Couture

Toen ik energiek thuiskwam na een suikerrijke middag, zocht ik via Google op ‘vrouwelijke molenaarskleding’. Het resultaat: haute couture van Frans Molenaar. Niet bepaald de kledingcollectie waarnaar ik op zoek was, over de prijskaartjes maar niet te spreken. Na trefwoorden als ‘werkkleding vrouwen’, ‘roze tuinbroek’ en ‘damesoverall’, kwam ik dan eindelijk mijn nieuwe aanwinst tegen.

“Kijk, wie hebben we daar!” zei mijn instructeur, toen ik een week later naar de lesmolen liep. “Je lijkt wel The Pink Panther.” In een getailleerde fuchsia overall met fleurig sjaaltje stond ik voor zijn neus.
“Wat dacht je van The Pink Miller?” zei ik met een knipoog.

In een getailleerde fuchsia overall met fleurig sjaaltje stond ik voor zijn neus.
Sharon Engers

Kleuren van de molenaar

Lachend liepen we naar binnen om de barometer te checken en het dagprogramma te bespreken. De molengids wees me erop dat ik niet de kleuren van de molenaar droeg. “Dat klopt. Maar als zij graag roze werkkleding draagt, dan heeft ze mijn zegen.” aldus mijn instructeur.

Die zonnige dag regende het complimentjes van bezoekers over mijn opvallende kledingkeuze. En heel toevallig begonnen kinderen over juf Roos. Gelukkig wist ik nu over wie ze het hadden. “Zo gaat de molen, de molen, de molen…” zongen we in koor. “Nou, jij kan zo invallen voor juf Roos, hoor!” zei een moeder. Dat lijkt me wel wat. Of het dan ‘juf Roze’ wordt of ‘The Pink Miller’, daar ga ik nog een nachtje over slapen.

Pink Miller - Sharon Engers

Sharon's 'The Pink Miller' logo

-
Sharon in de wiek van De Nachtegaal - foto © Jesje Veling Photography

Foto's Otto Kalkhoven & Jesje Veling Photography

Tekst Sharon Engers

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!