The Pink Miller

De Kinderboekenmolen

The Pink Miller

Sharon

Sharon Engers (32) startte in april 2022 met de Opleiding tot Vrijwillig Molenaar. Zij volgt lessen op De Otter in Oterleek en helpt zo nu en dan mee op De Nachtegaal in Middenbeemster.
Daarnaast werkt zij als docent Nederlands in het mbo en is ze actief als trainer bij een voetbalclub. Speciaal voor De Hollandsche Molen schrijft zij over haar molenavonturen.  

De Kinderboekenmolen

De afgelopen twee maanden bezocht ik weer heel wat molens. Vooral De Roos in Delft is me bijgebleven. Wat een pracht! De Hollandsche Molen kocht De Roos in 1927 en is dus al bijna honderd jaar in trots bezit. Gelukkig worden de roeden binnenkort vervangen en kan de molen weer meel malen op volle toeren.
Ook hielp ik een aantal keren mee op de Schoterveense Molen in Haarlem. Deze wippoldermolen werkt heel anders dan de achtkantige korenmolens die ik gewend ben. Dat vind ik zo leuk aan de opleiding: er valt telkens iets nieuws te ontdekken en er is nog veel dat ik moet leren. Iedere les is een nieuwe uitdaging.

Schoterveense molen, Haarlem

Liefde voor houtzaagmolens

Vorige week vroeg een jonge bezoeker aan me op wat voor molen ik later – als ik groot ben – wil werken. Over het antwoord dacht ik diep na. Voordat ik met de opleiding startte wist ik vooral veel over korenmolens. Inmiddels ben ik erachter dat houtzaagmolens me het meest fascineren. Wie weet kom ik ooit als vrijwilliger op een houtzager terecht, al spreken korenmolens me ook nog steeds aan.

Magische plek

Maar mijn grootste wens is, zoals jullie weten, om in of naast een molen te wonen. Als dat lukt wil ik graag verschillende activiteiten organiseren voor jong en oud. De docent in mij wil molenkennis overdragen op anderen. Tel dat op bij mijn liefde voor jeugdliteratuur en een kinderboekenmolen is geboren. Een knusse ruimte voor jong en oud, waarin ik voorlees, toneelspeel, uitleg geef over de molen en waarin mensen ongestoord een kinderboek kunnen lezen en kopen. Een magische plek die bij bezoekers in het geheugen gegrift blijft. Ik vraag instanties om (tweedehands) kinderboeken te doneren en al het geld dat ik ‘verdien’ met de verkoop gaat regelrecht naar de molen.

Natuurlijk zijn veel molenaars van mening dat een molen in de eerste plaats een molen moet blijven. Daar ben ik het volledig mee eens. Ik zie het als een win-winsituatie.
Voorlezen Thea Taal

Win-winsituatie

In Nederland zijn nog maar weinig kinderboekenwinkels. Dergelijke winkels zijn helaas niet meer rendabel, vertelden verschillende eigenaren me onlangs. Erg zonde, als je het mij vraagt. Zo’n kinderboekenmolen lijkt me daarom een geschikte oplossing.
Natuurlijk zijn veel molenaars van mening dat een molen in de eerste plaats een molen moet blijven. Daar ben ik het volledig mee eens. Ik zie het als een win-winsituatie.

Bij De Otter lees ik regelmatig De Molenmuis voor van Tjibbe Veldkamp.

Wens

Het is slechts een wens. Sommige wensen gaan in vervulling, andere niet. In het laatste geval is de kans groot dat je me later op één van de houtzaagmolens ziet in mijn roze overall. Maar first things first: voorlopig ben ik nog bezig met de opleiding. Ik ben benieuwd naar wat me allemaal nog te wachten staat. Blijf je me volgen?

Zwart
Insta sharon

Volg Sharon en haar belevenissen als mio

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!