De Volmolen in Loobeek/Venray (Limburg)

De Volmolen in Loobeek

Volmolen Loobeek
Naast de Loobeek, nabij de Zandstraat
Merselo, gemeente Venray

BGL Molenprijs vink-potlood-groot-v2

De Volmolen in Loobeek heeft door de stemmen €5.472,- verdiend.

Uniek in West-Europa: volmolen in bedrijf! 

Het project van de Volmolen in de Loobeek (Venray) draait om het oude ambacht, de geschiedenis en de traditie. De wol van de schapen die in de Peel graasden werd deels verhandeld, gesponnen, geweven en veredeld tot vilt. Het maken van vilt gebeurde in een volmolen. Een molentype dat wij terug willen brengen in West-Europa.

Bij vollen wordt de wol met door waterkracht aangedreven houten hamers urenlang geplet zodat vilt ontstaat, dat vroeger gebruikt werd voor kleding. Omdat bij dit proces onder meer urine gebruikt werd stonk een volmolen dan ook een uur in de wind en was de molen bijna altijd buiten de dorpsgrenzen gebouwd. Daarom komt ook deze volmolen buiten het dorp te liggen.

De volmolen die in Merselo gebouwd wordt, zal aangedreven worden door water van de Loobeek en wordt bij de plek met het grootste verval gerealiseerd. Het volmolenwerktuig wordt gebouwd naar authentiek model. Bezoekers krijgen straks workshops aangeboden waarbij een deel van het proces van vollen beoefend kan worden. Met het geld van de BankGiro Loterij Molenprijs kan deze unieke volmolen in het prachtig heringerichte Lookbeekdal gebouwd worden. En de volmolen is dan zo uniek, dat je deze alleen in Venray ziet!

Met jouw stem wordt er binnenkort weer vilt geslagen met deze unieke volmolen!

Facebook | Twitter | Website

Reacties