De Volmolen in Loobeek/Venray (Limburg)

De Volmolen in Loobeek

Volmolen Loobeek
Naast de Loobeek, nabij de Zandstraat
Merselo, gemeente Venray

BGL Molenprijs vink-potlood-groot-v2

U heeft gestemd!

Uw stem is alleen geldig als u deze bevestigt. Daarvoor ontvangt u binnen enkele minuten op het opgegeven e-mail adres een bericht. Hierin bevindt zich de link waar u op moet klikken om uw stem te bevestigen.

Als u uw stem niet bevestigt is uw stem niet geldig!

Let op: als u geen mail ontvangt om uw stem te bevestigen, neem dan contact met ons op door ons te bellen op nr. 020-6238703 of een e-mail te sturen naar dhm@molens.nl.

Terug naar begin

Stemmen op De Volmolen in Loobeek/Venray (Limburg)

Melding
###

* De Hollandsche molen verstrekt uw gegevens niet aan derden. Uw gegevens worden gebruikt om u informatie toe te sturen. Indien u dit niet wenst, kunt u een e-mail sturen naar dhm@molens.nl.
** De BankGiro Loterij verwerkt uw persoonsgegevens volgens haar privacystatement dat te vinden is op www.bankgiroloterij.nl.

Uniek in West-Europa: volmolen in bedrijf! 

Het project van de Volmolen in de Loobeek (Venray) draait om het oude ambacht, de geschiedenis en de traditie. De wol van de schapen die in de Peel graasden werd deels verhandeld, gesponnen, geweven en veredeld tot vilt. Het maken van vilt gebeurde in een volmolen. Een molentype dat wij terug willen brengen in West-Europa.

Bij vollen wordt de wol met door waterkracht aangedreven houten hamers urenlang geplet zodat vilt ontstaat, dat vroeger gebruikt werd voor kleding. Omdat bij dit proces onder meer urine gebruikt werd stonk een volmolen dan ook een uur in de wind en was de molen bijna altijd buiten de dorpsgrenzen gebouwd. Daarom komt ook deze volmolen buiten het dorp te liggen.

De volmolen die in Merselo gebouwd wordt, zal aangedreven worden door water van de Loobeek en wordt bij de plek met het grootste verval gerealiseerd. Het volmolenwerktuig wordt gebouwd naar authentiek model. Bezoekers krijgen straks workshops aangeboden waarbij een deel van het proces van vollen beoefend kan worden. Met het geld van de BankGiro Loterij Molenprijs kan deze unieke volmolen in het prachtig heringerichte Lookbeekdal gebouwd worden. En de volmolen is dan zo uniek, dat je deze alleen in Venray ziet!

Met jouw stem wordt er binnenkort weer vilt geslagen met deze unieke volmolen!

Facebook | Twitter | Website

Reacties