‘Voor elk wat wils’ bij Algemene Vergadering De Hollandsche Molen

Dat De Hollandsche Molen dit jaar 95 jaar bestaat merkten de vele bezoekers van de jaarlijkse Algemene Vergadering reeds toen zij het Meeting Center De Eenhoorn in Amersfoort op zaterdag 17 maart binnen stapten. Er stond voor iedereen een lekker jubileumgebakje klaar. Ook het programma van de bijeenkomst was overigens bijzonder ‘smakelijk’ te noemen. Het ‘dagmenu’ bood voor elk wat wils. Zo was er in de middag tijd ingeruimd voor een ‘gekruid’ debat over de vraag hoe we het molenaarsambacht in stand kunnen houden, waarbij de bezoekers ook hun zegje konden doen.

(Foto’s Roelof Kooiker)

Gastspreker Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, was vol lof over de prestaties van De Hollandsche Molen door de jaren heen en hoopt dat de goede samenwerking kan worden voortgezet. Vertrekkend bestuurslid van de vereniging, Luuk van Term, diende een overheerlijke column op waarin hij de zaal uitdaagde om eens meer na te denken over hoe mensen buiten de molenwereld zich laten inspireren door molens en daar ook gebruik van te maken om hen warm te maken voor het molenbehoud. Hoe goed deze woorden ook te verteren waren, het zijn altijd beelden, die naar meer smaken.

Terugblik
Zo werd er filmisch teruggeblikt op de Nationale Molendag en het Molenfeest die in 2017 hadden plaatsgevonden. Ook het beeldmateriaal bij de jaarlijkse uitreiking van de Certificaten van Verdiensten namens De Hollandsche Molen en die van de Jaarprijzen namens de Stichting Molengiftenfonds voor Vernuft en Volharding was zeker niet te versmaden. Het hoofdgerecht voor de meeste aanwezigen – en dan niet alleen qua beeld – blijft toch het volle podium met de in 2017 geslaagde vrijwillige molenaars, vrolijk zwaaiend met hun diploma dat ze aan het eind van de dag kregen overhandigd.

Leo Endedijk spreekt de goed gevulde zaal toe tijdens het debat over het molenaarsambacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leo Endedijk spreekt de goed gevulde zaal toe tijdens het debat over het molenaarsambacht.