Windhoos veroorzaakt ernstige schade aan De Twiskemolen

Een enorme windhoos, er wordt ook gesproken van een tornado, heeft dinsdag 18 oktober ernstige schade toegebracht aan De Twiskemolen in Landsmeer. Het complete wiekenkruis en een groot deel van de kap werden eind van de middag weggeslagen en belandden naast de molen. Molenaar Marcel Koop, die in de weerberichten had gezien dat er buien in aankomst waren, had de molen uit voorzorg al rond twee uur in de middag stilgezet. Hij zat in de woonkamer van de molen te wachten en werd volkomen verrast door het extreme weersgeweld.

In de media vertelde hij had dat de molen begon te schudden en op een gegeven moment plotseling zijn oren dichtklapten. Tegelijkertijd hoorde hij een verschrikkelijke herrie en toen hij vervolgens naar buiten keek zag hij het wiekenkruis en grote houten delen van de kap op het terrein naast de molen liggen. De in allerijl opgeroepen molenmaker heeft met dekzeilen de kap provisorisch afgedicht om verdere schade door binnenkomend regenwater te voorkomen. De volgende dag werd begonnen met het opruimen van de ravage in de kap en op de grond.
De Twiskemolen is gebouwd omstreeks 1578 en bemaalt de ca. 650 ha grote Twiskepolder als onderbemaling van de polder Oostzaan. Marcel Koop, sinds 2011 de molenaar van deze achtkante binnenkruier, woont samen met zijn vrouw in de molen. De bemaling van de polder wordt nu overgenomen door het elektrisch gemaal dat zich onderin de molen bevindt.

_dsc2928a
Een deel van het wiekenkruis viel tegen het geitenverblijf bij de molen.
De geiten bleven ongedeerd.

_dsc2875a
De molenmakers begonnen een dag na het ongeluk met het opruimen van de ravage
in de kap en op de grond. (foto’s Wim Giebels)