De Zwaluw – met nieuwe wieken – officieel in bedrijf gesteld

Molen De Zwaluw in Hasselt heeft weer nieuwe wieken. Mevrouw Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning van Overijssel, stelde op 15 juli de molen onder grote belangstelling officieel in bedrijf door symbolisch de vang te lichten. De vervanging van de oude wieken was mede mogelijk geworden doordat de molen in 2016 de BankGiro Loterij Molenprijs in de wacht had gesleept. Deze overwinning leverde € 50.000 op.

Eigenaar Stichting tot behoud Korenmolen De Zwaluw trok vorig jaar na een intensieve wervingscampagne de Molenprijs met 6.853 publieksstemmen naar zich toe. Vele vrijwilligers hadden zich ingespannen om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen om te voorkomen dat De Zwaluw ‘vleugellam’ zou worden.

Na een goede voorbereiding ging vervolgens de molenmaker in het voorjaar van 2017 aan de slag met de restauratie. Behalve nieuwe wieken kreeg de achtkante stellingkorenmolen uit 1784, ook een nieuwe staart en windpeluw. Daarnaast werden onder meer de onderbouw en de stelling hersteld.

De Hollandsche Molen is inmiddels druk bezig met het organiseren van de Molenprijs van 2017. In september kan het publiek weer stemmen op een aantal molenprojecten.


Molen De Zwaluw is weer in volle glorie te zien. (Foto’s: Ela Geitenbeek)