Nico’s 100-molenstoer – De 50ste molen: Wimmenumer Molen, Egmond a/d Hoef

15 juni 2022

Nico’s 100-molenstoer – De 50ste molen: Wimmenumer Molen, Egmond a/d Hoef

Nico arriveert bij de Wimmenumer Molen

Nico Papineau Salm in gesprek met jonge molenaars over het molenaarsvak en hun toekomstvisie.

Dinsdag 14 juni was een bijzondere dag: voorzitter Nico Papineau Salm bezocht de 50ste molen op zijn toer! Om dit heugelijke feit te vieren bezocht hij een hele bijzondere: de Wimmenumermolen in Egmond aan den Hoef. Deze molen is eigendom van een van de oprichters  van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars: Eric Zwijnenberg. Hij woont hier en draait hier al jaren als molenaar. De molen draait zeer veel en springt ook geregeld bij voor de polderbemaling.

Zwart
Voor de molen

Eric had speciaal voor de gelegenheid enkele jonge molenaars in opleiding en molenliefhebbers uitgenodigd: Stan Baltus (15), Sharon Engers (32) en Bauke Hobbs (13). Samen met hen ging Nico aan tafel en spraken ze uitgebreid  over het Gilde, de opleiding, hun toekomstvisie en hoe jongeren nog meer bij de molen kunnen worden betrokken.

“Ik wist niet eens dat er een opleiding tot molenaar bestond.”
Sharon Engers (32)

Eric Zwijnenberg stond 50 jaar geleden samen met een groep mede molenenthousiastelingen aan de wieg van  het Gilde.  Daarvoor bestond er geen opleiding voor molenaars. Stan en Sharon zijn nu bezig met de cursus, Stan inmiddels al  twee jaar. Hij is al vanaf zijn derde al helemaal fan van molens en de techniek die erbij komt kijken. Allebei vinden ze het jammer dat je pas vanaf je 18e examen mag doen. Stan:  “Het zou mooier zijn als je  al vanaf je 17e onder begeleiding mag draaien.” Sharon vult hem aan: “Ook zou voor velen een drempel verdwijnen als de opleiding in modules wordt gegeven en dat je zelf specifieke modules kunt kiezen en dan alleen op een specifieke molen kunt draaien waarvoor je die module hebt gehaald.” Verder vinden ze dat het meer bekend moet worden gemaakt dat er een opleiding tot molenaar bestaat. “Ik wist niet eens dat er een opleiding tot molenaar bestond.” zegt Sharon, “Hier kwam ik pas achter toen ik contact had met het Gilde.”

In de molen

In gesprek met de jonge molenaars – © Wim Giebels

Ook spraken ze over de toekomst.  Sharon wil graag later op een molen wonen.  “Ik ben docente  en zou graag mensen vertellen en laten leren over de molen, of misschien zelfs wel  toekomstig molenaars opleiden.” Stan houdt echter van de technische kant van de molen en wil graag later ook molenmaker worden. Ze denken dat er over tien 10 jaar nog echt wel molenaars zijn. “Dit zal altijd wel mensen blijven trekken, ook de jeugd.” Bauke vindt dat het beroep toch in een soort ‘loop’ zit: “Mensen hebben, als ze ouder zijn toch meer tijd  voor de opleiding, en de jongeren vinden het wel leuk maar hebben nog te weinig kennis over wat de opleiding inhoudt.”

“Molenaars zullen er over 10 jaar nog wel zijn. Ook jonge molenaars.”
Zwart
Voor de molen

Ze vinden dat meer moet worden gebruikgemaakt van de sociale kanalen om de jeugd meer te betrekken bij de molens. “Maar denk ook aan gastcolleges geven op technische scholen of waar je studeert   voor ambacht? Bauke komt met een tip: “Laat de jeugd of jongere kinderen spelenderwijs op de molens iets leren of organiseer een avondvierdaagse langs de molens of een spaaractie bij molens.”

“Laat de jeugd of jongere kinderen spelenderwijs op de molens iets leren of organiseer een avondvierdaagse langs de molens of een spaaractie bij molens.”
Bauke Hobbs (13)
Zwart
Nico op de fiets

Nico ging met een (fiets)tas vol informatie naar huis. En hij kijkt alweer vooruit naar het vervolg van zijn toer. Nog 50 te gaan en hij is bij de 100! Volg hem op onze kanalen.

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!