Met jouw hulp kunnen we molens in Nederland behouden

De Windhond, Woerden - Wilco Bos

Wil je een project steunen? Dat kan via crowdfundacties van het Molenfonds. Bijvoorbeeld voor een restauratie of voor onderhoud van een specifieke molen. Elke euro gaat naar de molen!

Crowdfunding

Molens mogen gezien worden! Ze behoren immers tot in de diepste vezels bij Nederland. Als icoon van onze strijd tegen het water en van ons roemrijk industrieel verleden, maar ook als unieke beeldbepaler van ons landschap. Kunt u zich Nederland voorstellen zonder draaiende en malende molens?

Foto header Wippersmolen, Maassluis. © Rob Pols

Voorzijde_Maassluis-Wippersmolen biotoop september 2023 Rob Pols
Crowdfunding

Molen De Hoop in Abbenbroek beschikt over twee originele Potroeden uit 1878, gemaakt door de Fa. Pot. In de binnenroede zit een scheur en ook de buitenroede heeft een opknapbeurt nodig. In juni 2023 is de molen direct stilgezet, en iedereen weet: hoe langer de molen stilstaat des te slechter wordt zijn conditie! De authenticiteit, de zeldzaamheid, het monumentale karakter én het feit dat Potroeden niet vervangen mogen worden door nieuwe gelaste roeden maakt het project nóg unieker en belangrijker.

4.165 / 11.000
De Hoop in Abbenbroek
Crowdfunding

Al sinds de 17de eeuw maalt deze poldermolen in Edam het water uit de Zuidpolder. Hoewel het precieze bouwjaar niet bekend is, staat deze molen al vanaf 1650 op deze plek en garant voor droge voeten. Het uitmalen van water, dat kan hij vandaag de dag nog steeds. Bij een goede wind draait de molen wekelijks: een duurzamere manier van waterbeheer is niet voorstelbaar. Dát functioneert al bijna vier eeuwen. Maar daarvoor is wel een sterk en stevig wiekenkruis van essentieel belang.

 

 

2.022 / 7.500
Molen van de Zuidpolder
Crowdfunding

In maart 2022 moest de stenen stellingkorenmolen in het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel buiten bedrijf worden gesteld, nadat bij een onderzoek was gebleken dat de kwaliteit van de constructie en het laswerk van de roeden gebreken vertoonde. In oktober 2023 begon een ingrijpende restauratie, waarbij onder meer de roeden en het wieksysteem worden vervangen. Geef jij ze een steuntje in de rug met jouw donatie?

1.400 / 5.000
Dekker-roeden Vliegend Hert
Crowdfunding

De in 2020/2021 herstelde watermolen Quadenoord is gelegen op het landgoed Quadenoord-Boschbeek, in de gemeente Renkum. Het landgoed is circa 230 hectare groot en behoort tot het Renkums beekdal. De watermolen is de enige overgebleven in het beekdal.

135 / 10.000
Waterrad van Watermolen Quadenoord in Renkum
Crowdfunding

Molen Nieuw Leven in Valburg ondergaat momenteel een omvangrijke restauratie. Dankzij bijdragen van onder meer de Provincie Gelderland en het Molenfonds van De Hollandsche Molen konden de werkzaamheden worden gestart. Maar de dekking is nog niet helemaal rond, dus: breng jij de molen weer tot leven?

165 / 7.500
Nieuw Leven 1
Crowdfunding

Het verhuren van de Molenzaal is essentieel voor het onderhoud van Krijtmolen d’Admiraal. Om deze zaal nóg aantrekkelijker en duurzamer te maken, willen we het dak en de ramen isoleren, het interieur opknappen, voor betere verlichting zorgen, een nieuwe entree maken en de cv-ketel afschermen. Mogen we op jouw steun rekenen?

2.801 / 7.500
Krijtmolen d'Admiraal
Crowdfunding

Volgend jaar is de Braakmolen in Goor 50 jaar eigendom van De Hollandsche Molen. Als jij jouw 50ste verjaardag viert, wil je er toch netjes uitzien? En dat geldt ook voor deze molen. Nu is dat helaas allerminst het geval. Het rietdek is versleten en vertoont her en der gaten die provisorisch zijn gedicht. Ook de roeden hebben het einde van hun levensduur bereikt en zijn dringend aan vervanging toe. De molen verdient een facelift, zodat bezoekers, vrijwilligers en molenaars weer kunnen genieten van ‘hun’ molen. 

5.351 / 10.000
Rietdek op Braakmolen

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!