Stimuleringsregeling moet nieuw talent bij molenmakers aantrekken

28 maart 2024

Stimuleringsregeling moet nieuw talent bij molenmakers aantrekken

Molenmaker en leerling bij molen

Het Cultuurfonds, de Nederlandse Vereniging van Molenmakers (NVVM) en De Hollandsche Molen slaan de handen ineen om molenmakersbedrijven te stimuleren om MBO-leerlingen in hun ambachtelijk bedrijf op te leiden. Daarvoor is de regeling Stimulering Molenmakers-leerlingen tot stand gekomen. Aanvragen van molenmakers-bedrijven die zijn aangesloten bij de NVVM zijn welkom bij het Molenfonds van De Hollandsche Molen.

Het doel van de regeling is het aantal leerlingen bij molenmakers te bevorderen door molenmakersbedrijven een tegemoetkoming in de kosten aan te bieden. “Molenmakers zijn onmisbaar voor onderhoud en restauratie van molens,” zegt Nicole Bakker, directeur-bestuurder van De Hollandsche Molen. “Er zijn simpelweg meer molenmakers nodig om de toekomst van het molenbehoud veilig te stellen. Leerlingen en hun begeleiders kosten echter geld. Wij zijn bijzonder verheugd dat het Cultuurfonds nu heeft besloten om die kosten te dekken.” Bert Woudenberg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Van Molenmakers vult aan: “Wij zijn bijzonder verheugd met deze unieke regeling en tevens trots op de samenwerking met De Hollandsche Molen en het Cultuurfonds’’.

Het restauratieambacht heeft de bijzondere aandacht van Het Cultuurfonds. De regeling wordt geheel gefinancierd door het fonds. “Wij vinden het belangrijk dat vakkennis op de nieuwe generatie wordt overgedragen en dat jongeren worden geënthousiasmeerd voor het restauratievak. Zo wordt gebouwd én immaterieel erfgoed behouden voor de toekomst”, zegt Cathelijne Broers, directeur van Het Cultuurfonds.

Leerlingen komen van een bouw/restauratie gerelateerde opleiding en werken mee in een molenmakersbedrijf om tijdens hun opleiding de nodige ervaring op te doen. Een leerling moet immers alles nog leren, van het omgaan met gereedschap tot specifieke molenkennis. Dat vraagt veel begeleiding waardoor de leermeester minder aan zijn eigen werk toekomt. Via de regeling wordt een compensatie gegeven op deze noodzakelijke begeleidingskosten tijdens het eerste opleidingsjaar van de leerling.

De criteria en het aanvraagformulier van de stimuleringsregeling zijn te vinden op deze pagina.
 

Molenmakersleerling aan het werk. foto door Barbra Verbij
Fotografie: Barbra Verbij
Molenmaker en leerling bij molen
Fotografie: Barbra Verbij

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!