De Korenbloem te Oude-Tonge

De Korenbloem

Oude-Tonge, Zuid-Holland

Over De Korenbloem

Op de plaats van deze molen stond vroeger een standerdmolen.

Van de huidige molen zijn o.a. eigenaar geweest: Dirk Landheer (rond 1850) en vanaf 1889 Pieter van Schelven.
Van Schelven investeerde direct na aankoop fors: het binnenwerk werd belangrijk verbouwd en ook kreeg de molen een nieuwe bovenas (mogelijk had deze molen tot dan nog een houten as). Ook later is nog enige malen iets veranderd: zo kwam in 1916 een koppel blauwe stenen te koop en in 1923 was, na aanschaf van een nieuwe, grotere motor de oude 'voor een spotprijs' te koop.

De investeringen in de molen gingen voor een flink deel met tweedehands materiaal. Er zijn vermoedelijk slooponderdelen van een poldermolen in verwerkt en, zeer opmerkelijk: de windpeluw is niet gezaagd maar gedisseld en veel te zwaar voor deze molen. Ongetwijfeld van elders afkomstig. Ooit is de lange spruit vervangen door een oude scheepsmast.
Nadat bij zwaar weer op 10 februari 1938 de koningspil brak is deze vervangen door een spil van een poldermolen aan de andere zijde van het dorp. Die molen had iets eerder zijn wiekenkruis verspeeld en werd niet meer hersteld. Ook enige trappen in De Korenbloem moeten uit die poldermolen afkomstig zijn. Verder is ook de overbrenging (die met ongeveer 1 : 5 wel erg traag was) gewijzigd en gebracht tot iets meer dan 1 : 6. 
Tot 1952 hield de familie Van Schelven de molen met windkracht in bedrijf. Daarna volgde stilstand en tenslotte verval.

Onderhandelingen tussen de gemeente Oostflakkee en de familie van Schelven over verkoop liepen vast, waarna Henk Star, zelf zoon van een molenaar, de molen aankocht met het doel, deze te laten restaureren. Helaas lukten zijn pogingen niet, maar Star vond wel een positieve oplossing: in 1988 verkocht hij de molen aan Stichting tot behoud der Flakkeese Molens.
(N.B. deze stichting ging later over in de Molenstichting Goeree Overflakkee, die uiteindelijk - met deze als eerste - 11 van de 12 molens op dit eiland in bezit zou krijgen).

Na overdracht aan de toenmalige stichting in 1988 volgde datzelfde jaar een flinke restauratie: veel werk werd verricht aan de stenen romp en de kap werd grotendeels vernieuwd; ook werden nieuwe roeden gestoken. Vanwege de plannen van Henk Star om hier weer een maalbedrijf te beginnen, werden die roeden uitgerust met fokken. Evenwel heeft de molen na 1989 alleen gedraaid, niet meer gemalen.

Dat draaien duurde tot medio 2022: beide roeden bleken toen in minder goede staat en men besloot, de molen stil te zetten. In juni gingen, in afwachting van nieuwe roeden, de zeilen eraf en zette men de kleppen in de fokken vast. Op 15 november werden de oude roeden doorgeslepen en verwijderd. 

Op 1 december 2022 werden beide nieuwe roeden naar de molen getransporteerd en meteen gestoken, daarna bracht men de fokken, afkomstig van het vorige wiekenkruis maar nog prima in orde, aan. Ook het gaandewerk werd nagekeken. 
Op 14 december 2022 kon De Korenbloem weer draaien en 24 december probeerde de nieuwe molenaar het koppel blauwe stenen uit. Het resultaat viel zeker niet tegen, al moest er nog het nodige worden nagesteld.
Henk Star nam in januari 2023 na 40 jaar betrokkenheid bij deze molen afscheid, dit na zijn taak overgedragen te hebben aan Tim Grootenboer.

Tim Grootenboer nam vervolgens de molen voor zijn maalbedrijf in gebruik, maar moest hier in maart 2024 voorlopig mee stoppen: de stenen romp bleek scheuren te vertonen. Tot hiervoor een oplossing is gevonden, staat de molen stil. 
De verkoop van meelproducten gaat evenwel door! 

Bouwjaar
1748
Functie
Molenaar
Tim Grootenboer
Telefoon
06-52527948
Aandrijving
Adres
Molendijk 101
3255 AM Oude-Tonge
Zuid-Holland
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
De molen is voorlopig alleen op afspraak te bezoeken. 
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

De Korenbloem te Oude-Tonge

Locatie

Bezoekadres
Molendijk 101
Gemeente
Goeree-Overflakkee
Plaats
Oude-Tonge
Postcode
3255 AM
Plaats (postadres)
Oude-Tonge
Provincie
Rijksdriehoek: X
73268
Rijksdriehoek: Y
412008
WGS84: N (breedtegraad)
51.69088
WGS84: E (lengtegraad)
4.20513

Contact

Eigenaar
Molenstichting Goeree-Overflakkee
E-mailadres
korenmolenoudetonge@gmail.com
Telefoon
06-52527948

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 6,07
Specificaties
1 koppel 17er kunststenen

Registratienummers

DHM-databasenummer
109
Rijksmonumentnummer
31710
Ten Bruggencatenummer
01895