Dekkermolen te Hoogmade

Dekkermolen

Hoogmade, Zuid-Holland

Over Dekkermolen

Dit molentje is oorspronkelijk te Hazerswoude-Dorp gebouwd door de jonge, later zeer bekend geworden, molenbouwer Adriaan Dekker. Vermoedelijk gebouwd eind 1910, waarna het begin 1911 maalvaardig was. Het diende het molenmakersbedrijf van zijn vader Jan Dekker.

Omstreeks 1975 werd dit molentje, allang buiten bedrijf, naar molenmakerij Van Beek te Rijnsaterwoude overgebracht. In Hazerswoude-Dorp kon het niet gehandhaafd blijven: de fa. Dekker was opgeheven, het gebouw stond leeg en de gemeente Hazerswoude had bouwplannen op die locatie. Molenmaker Piet van Beek was - aangetrouwd - lid van de familie Dekker.

Na de opheffing van molenmakerij Van Beek B.V. werd de werkplaats (en daarmee de molen) verkocht aan een particulier. Vanaf dat moment werd er niet meer gedraaid.

In de zomer van 2006 was wederom sprake van overplaatsing. Even leek het erop dat Uitgeest de nieuwe standplaats van dit molentje zou worden, maar daartegen kwam het nodige protest. Velen meenden dat, gezien de herkomst, Zuid-Holland als enige provincie in aanmerking mocht komen.

In juli 2007 werd duidelijk dat het molentje in Zuid-Holland zou blijven en wel naar de werkplaats van molenmakerij Verbij te Hoogmade.
Op 15 januari 2009 volgde onttakeling, kort daarna werd te Hoogmade gestart met de herbouw. Op 18 maart was dit zover gevorderd, dat weer sprake was van een draaivaardige molen. Later is de molen maalvaardig gemaakt en voorzien van een generator om elektriciteit op te wekken en als zodanig veelvuldig in bedrijf.

BIjzonder is, dat de houten binnenroede tot nu toe alles heeft overleefd en na de tweede overplaatsing opnieuw is gestoken. Het ziet ernaar uit dat deze roede nog door Adriaan Dekker zelf is gemaakt. In dat geval is deze roede meer dan 100 jaar oud! Bij vervanging van het Dekkersysteem in 2019 bleek deze roede nog geheel in orde.
De in 2019 gestoken buitenroede mag er overigens ook zijn: deze is vervaardigd uit een (puntgaaf) deel van een oude lange schoor en zal naar verwachting jaren mee kunnen.

Ondertussen zijn er ook plannen om de antieke lintzaag van deze molen in ere te herstellen.

Bouwjaar
1911
Functie
Molenaar
Bart Dooren en andere medewerkers van molenmakerij Verbij
Telefoon
071-5018478
E-mailadres
Aandrijving
Adres
Van Klaverweijdeweg 25
2355 AA Hoogmade
Zuid-Holland
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
Op afspraak
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Dekkermolen te Hoogmade

Locatie

Bezoekadres
Van Klaverweijdeweg 25
Gemeente
Kaag en Braassem
Plaats
Hoogmade
Postcode
2355 AA
Plaats (postadres)
Hoogmade
Provincie
Rijksdriehoek: X
98733
Rijksdriehoek: Y
464446
WGS84: N (breedtegraad)
52.16531
WGS84: E (lengtegraad)
4.5648

Contact

Eigenaar
Verbij Hoogmade B.V.
E-mailadres
info@verbij.nl
Telefoon
071-5018478

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
Bovenas-transmissie: 1 : 3,15
Specificaties
De molen drijft een circelzaag aan door tussenkomst van transmissie-as met riemoverbrenging

Registratienummers

DHM-databasenummer
1010
Rijksmonumentnummer
33007
Ten Bruggencatenummer
12384