Over Nr. III
In de achttiende eeuw zijn de oorspronkelijke standerdmolens van het vestingstadje Heusden verdwenen en is nabij de huidige Nummer III de Oranjemolen verrezen, een grote en zeer fraaie stenen stellingmolen.
In de nacht van 4 op 5 november 1944 werd door de Duitsers zeer veel van Heusden vernield: synagoge, R.K.-kerk, stadhuis en ook de molen werden zonder pardon opgeblazen. Bij deze misdadige actie vielen ruim 130 doden. Heusden bleef ontredderd achter.
Vele jaren later werden initiatieven genomen om dit vestingstadje in oude luister te herstellen. Bij dit zeer grote project, gestart rond 1970, is ook deze standerdmolen, als derde en laatste, nieuw gebouwd. Dit gebeurde in 1974-75 door molenmakerij Beijk uit Afferden (L.). De Maasmolen te Nederasselt diende hierbij als voorbeeld.
Op enkele onderdelen na is deze molen geheel nieuw gebouwd; de bovenas (een Prins van Oranje uit 1891, doorboord) is afkomstig uit de in 1968 ingestorte achtkante stellingmolen De Vriendschap te Wognum en het koppel maalstenen met steenkuip is afkomstig uit Leende.
In 2016 moest de molen worden stilgezet vanwege grote problemen: kruisplaten, steekbanden staart en trap bleken ernstig aangetast door de bonte knaagkever. in april 2017 was de molen na anderhalf jaar verlost van de aangevreten onderdelen en weer maalvaardig.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.