Teatlum / Duivenhok te Tzum

Teatlum / Duivenhok

Tzum, Fryslân

Over Teatlum / Duivenhok

Sinds ongeveer het jaar 1800 staat op deze plaats een spinnekopmolen; vanaf 1961 was die molen buiten bedrijf en werd de vijzel aangedreven door een tractor.
De molen werd als gevolg verwaarloosd en bij de zeer zware storm van 2 april 1973 ging het goed mis: het complete wiekenkruis werd weggeslagen en ook het bovenhuis deels vernield.
Enige jaren later volgde herstel, zij het dat het molentje daarna niet maalvaardig werd gemaakt.

Na een storm in het voorjaar van 1986 stond de molen geruime tijd met drie enden. Najaar 1986 werden twee nieuwe roeden gestoken. Vermoedelijk is bij die gelegenheid het gaandewerk weer gecompleteerd, zodat sprake was van een maalvaardige molen.

In de zomer van 2010 brak tijdens een onweersbui wederom een roede. Herstel volgde niet meteen: op 9 februari 2012 stak molenmakerij Hiemstra uit Tzummarum een nieuwe houten as en roeden. De oude houten as had op zich nog een paar jaar meegekund, maar besloten werd, dit in één keer te doen, om niet over enkele jaren weer voor hoge kosten komen te staan.

Dat deze molen nog bestaat is vermoedelijk te danken aan het mislukken van een plan om rond het dorp Tzum tot een concentratie van kleine polders te komen. In 1910 werd een eerste vergadering met dit doel gehouden; uiteindelijk stemde de overgrote meerderheid van de betrokkenen er niet mee in. In 1924 werden de plannen definitief opgegeven. 
Waren die plannen doorgegaan, dan was van deze molen ongetwijfeld niet meer overgebleven dan (vermoedelijk) een oude foto.

 

Bouwjaar
1800 circa
Functie
Molenaar
Momenteel niet bekend
E-mailadres
Aandrijving
Adres
Tzum
Fryslân
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Teatlum / Duivenhok te Tzum

Locatie

Gemeente
Waadhoeke
Plaats
Tzum
Plaats (postadres)
Tzum
Provincie
Rijksdriehoek: X
168172
Rijksdriehoek: Y
571871
WGS84: N (breedtegraad)
53.13343
WGS84: E (lengtegraad)
5.58402

Contact

Eigenaar
Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Waadhoeke
E-mailadres
tsalling@home.nl

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
?

Registratienummers

DHM-databasenummer
1077
Rijksmonumentnummer
15877
Ten Bruggencatenummer
03188