Molenprijs 2023

Molenprijs 2023

winnaar MP 2023

In het jubileumjaar van De Hollandsche Molen ontving de winnaar een extra hoog bedrag, van maar liefst € 100.000. Molen Aeolus in Vlaardingen won met ruim 12.000 stemmen deze prachtige hoofdprijs. Het maalwerk van deze korenmolen is totaal versleten en niet meer te gebruiken. De Molenprijs moet het herstel van het maalwerk mogelijk maken, zodat er weer meel kan worden gemalen.

De tweede prijs ging naar de Lonnekermolen in Lonneker. Deze korenmolen wordt door veel schoolklassen bezocht. De educatieruimte is echter aan een grote opknapbeurt toe.

Molen Den Oord in Ommen won de derde prijs. De molen heeft een ambitieus plan: de oorspronkelijke zaagfunctie terugbrengen. De molen werd in 1824 gebouwd als houtzaagmolen, maar ging koren malen toen dat lucratiever werd.

Molen De Harmonie in Biervliet eindigde als vierde. Deze ronde beltmolen is buiten bedrijf en wordt gerestaureerd. Na restauratie willen ze de molen inrichten om publiek te ontvangen en kennis te laten maken met de molen.

Fotografie Wim Giebels en Jurgen Jacob Lodder

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!