Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

Molen Zeldenrust, Dokkum - Marcel Renou

Op 15 mei 1923 werd in Amsterdam ‘De Hollandsche Molen, vereniging tot behoud van molens in Nederland’ opgericht. Aanvankelijk richtte de vereniging zich op het behoud van molens in hun economische functie. Na de Tweede Wereldoorlog werd echter duidelijk dat de rol van de molen als productiemiddel was uitgespeeld. De economische argumenten die De Hollandsche Molen gebruikte, maken vanaf dat moment plaats voor algemene landschappelijke en historische overwegingen.

Blauw
Boezemmolen nr. 6, Haasdrecht - Wilco Bos

1.200 molens

Door de inspanningen van De Hollandsche Molen zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen ook weer in beweging gezet. Momenteel zijn er nog ruim 1.200 molens in Nederland.

Blauw
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix

Beschermvrouwe

De beschermvrouwe van De Hollandsche Molen is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

Blauw
Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk en directeur-bestuurder De Hollandsche Molen Nicole Bakker 2 - web.jpg

Koninklijk

De Hollandsche Molen is sinds 2023 Koninklijk. Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk reikte het predicaat Koninklijk op 13 september 2023 uit aan Nicole Bakker, directeur-bestuurder van De Hollandsche Molen.

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!