
Frank Roos (voorzitter)
Hans Démoed
Denise Go-Feij
Twan Jetten
Marloes Stofferis
Directeur - bestuurder
Nicole Bakker
Belangenbehartiging
Agnes de Boer, adviseur Omgevingswet & molenbiotoop
Matthijs Ero, adviseur molens
Jippe Kreuning, adviseur molens
Communicatie & Marketing
Luuk van Term, hoofd
Colette Cramer, projectassistent & medewerker front office
Ed van Gerven, medewerker communicatie
Mijke Kueter, databasemarketeer
Anita Leeflang, projectassistent & medewerker front office
Laura Mens, medewerker online media
Marion de Vries, database- & CRM-specialist
Marjan ten Broeke, medewerker communicatie (vrijwilliger)
Financiële administratie
Arnaud Otten
Joseph Vos
Op verzoek van Het Gilde van Molenaars is een examencommissie in het leven geroepen. Deze commissie neemt het molenaarsexamen af bij kandidaten die bij Het Gilde de opleiding tot vrijwillige molenaar hebben gevolgd.
De Hollandsche Molen heeft diverse manieren om mensen te eren en erkenning te geven voor hun inzet voor de molen en het ambacht. De erkenningen zijn:
- A.J. de Koning penning - Richtlijnen
Voor personen met bijzondere en zeer uitzonderlijke verdiensten voor het molenbehoud. - Certificaat van Verdienste - Richtlijnen
Voor molenaars, molenmakers, rietdekkers, eigenaren die molenaar zijn en andere vaklieden die zich gedurende een lange reeks van jaren verdienstelijk gemaakt op hun vakgebied; - Ingeborg Pouwels Innovatieprijs - Richtlijnen
Voor vernieuwende initiatieven in het molenveld.
Om de onafhankelijkheid van de erkenningen te borgen, doet de Commissie Erkenningen van De Hollandsche Molen jaarlijks een voordracht aan de directeur-bestuurder wie in aanmerking komt voor een van deze erkenningen.
De Commissie Erkenningen staat onder voorzitterschap van Johan van Dijk en bestaat verder uit Thomaz van Os, Jeroen van Dijke en Marianne van der Elsen.
Eenieder kan personen voordragen door een e-mail te sturen aan dhm@molens.nl met daarin een onderbouwing van de verdiensten van de voorgedragen persoon of organisatie.
De Molenadviesraad adviseert De Hollandsche Molen gevraagd en ongevraagd over het door de vereniging te voeren beleid zoals omschreven in artikel 2 van de statuten. Hieronder vallen met name onderwerpen betreffende subsidiëring van instandhouding van molens, technische advisering, biotoopbeleid en beheeraspecten.
In het pand van De Hollandsche Molen is ook de Stichting Molendocumentatie gevestigd. Deze stichting beheert de grote collecties molendocumentatie die eigendom zijn van De Hollandsche Molen. Vrijwel alle boeken over molens, duizenden afbeeldingen, knipsels, tekeningen en bijzondere collecties – vaak al toegankelijk via databases – zijn er in te zien. Dit documentatiecentrum is uitsluitend iedere donderdag van 10.00 tot 15.00 uur op afspraak te bezoeken. Voor afspraken:
Telefoon: (020) 623 87 03
E-mail: smd@molens.nl
Voorkomen is beter dan genezen! Het hele molenveld – van molenaar tot molengids, van beleidsmaker tot moleneigenaar – heeft de verantwoordelijkheid om de veiligheid op en rond onze molens te waarborgen. Dat doen we samen. Het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde, het Gilde van Molenaars, het Gild Fryske Mounders en De Hollandsche Molen werken al enkele jaren nauw samen om de veiligheid te verbeteren. Een werkgroep met vertegenwoordigers van de verschillende molenorganisaties en veiligheidsdeskundigen bespreekt geregeld de ontwikkelingen in het veld. De werkgroep bestaat uit:
- Reinier Scheeres, voorzitter
- Matthijs Ero
- Hay Janssen
- Mark Ravesloot
Bestuursleden Vereniging Gezamenlijk Molen Restauratiefonds (in oprichting)
Op initiatief van de Molenadviesraad van vereniging De Hollandsche Molen is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een onderling waarborgfonds op te richten waar de deelnemers/leden de bijdragen onderbrengen die zij anders zouden besteden aan de verzekering voor brand- en stormschade.
Dit fonds is de basis om bij brand- en stormschade een bijdrage te doen aan één van de leden die schade heeft ondervonden. Het onderling waarborgfonds is eigendom van alle deelnemers. Op het moment dat het onderling waarborgfonds groot genoeg is, kunnen de bijdragen worden verlaagd. Het fonds is inclusief het faciliteren van een gezamenlijke verzekering van de overige risico’s voor de aangesloten leden die daarvan gebruik wensen te maken.
De Vereniging Gezamenlijk Molen Restauratie Fonds (VGMRF) is een zelfstandige vereniging en staat los van vereniging De Hollandsche Molen. De Hollandsche Molen is in dit stadium ondersteunend aan de oprichting van de nieuwe vereniging.
De op te richten Vereniging Gezamenlijk Molen Restauratiefonds zoekt:
Bestuursleden
- Voorzitter
- Secretaris/vice-voorzitter
- Penningmeester
- Lid
- Lid
Het bestuur van de vereniging wordt verkozen om de doelen van de vereniging te verwezenlijken. Taken en bevoegdheden zijn te vinden in de bijlage bij deze vacature.
Het tijdsbeslag zal normaliter beperkt zijn. De VGMRF komt minimaal tweemaal per jaar bijeen om de begroting en de jaarrekening vast te stellen. Minimaal éénmaal per jaar organiseert het bestuur een Algemene Ledenvergadering. Voorts komt het bestuur bijeen als één van de leden een bijdrage vraagt in geval van schade. Met name in dit geval zal de gevraagde tijd meer zijn.
Het bestuur is onbezoldigd, onkosten worden vergoed. Het bestuur van de vereniging i.o. zal in eerste instantie worden ondersteund door De Hollandsche Molen. Het Nationaal Restauratiefonds is aangezocht het beheer van het fonds te doen.
Geïnteresseerden wordt gevraagd een mail te sturen aan Nicole Bakker, directeur-bestuurder van De Hollandsche Molen, n.bakker@molens.nl vóór 1 september 2025. Voor vragen en concept statuten en reglement van het VGMRF kunt u eveneens terecht bij Nicole Bakker.
De sollicitatiecommissie zal bestaan uit een vertegenwoordiging van de Molenadviesraad van De Hollandsche Molen, gesprekken vinden plaats in september.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.