De Hollandsche Molen en Cultuurfonds gaan partnerschap aan

24 maart 2023

De Hollandsche Molen en Cultuurfonds gaan partnerschap aan

Handen schudden

Het Cultuurfonds stelt voor de komende 5 jaar in totaal € 1,75 miljoen beschikbaar voor restauratie en groot onderhoud van molens. Dit bedrag komt terecht in het Molenfonds van De Hollandsche Molen. De Hollandsche Molen en het Cultuurfonds hebben daartoe een nieuw partnerschap afgesloten.

Nicole Bakker, directeur-bestuurder van De Hollandsche Molen: “We zijn heel blij met de samenwerking met Het Cultuurfonds. Het Cultuurfonds draagt cultuur en erfgoed al sinds jaar en dag een warm hart toe en geeft veel aan de restauraties van molens. Deze geweldige bijdrage zien wij als een blijk van vertrouwen dat we het geld op een deskundige en goede manier zullen besteden.”

Cathelijne Broers, directeur van Het Cultuurfonds: Molens zijn levende monumenten. Wanneer die niet draaien gaan ze achteruit en dat is zonde. Voor het Nederlandse landschap, voor het restauratieambacht, maar ook voor het grote publiek dat er elk jaar weer op afkomt. Molens horen bij onze cultuur en onze geschiedenis. Daarom steunen we die al jaren en gaan we nu deze samenwerking aan met De Hollandsche Molen.” Doel van het nieuwe partnerschap is om het moleneigenaren gemakkelijker te maken om financiering voor groot onderhoud en restauratie aan te vragen. Het vervangen van roeden krijgt ten opzichte van ander onderhoud en restauratie extra aandacht. De beoordeling en de administratieve afhandeling van aanvragen is in handen van De Hollandsche Molen.

Over De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen bestaat dit jaar 100 jaar en zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen. In 2019 nam De Hollandsche Molen de De Cultuurfonds Prijs in ontvangst, als erkenning voor de jarenlange inzet voor molenbehoud. De Hollandsche Molen is trots dat het Cultuurfonds aan het begin van haar jubileumjaar dit partnerschap wil aangaan.

Over het Molenfonds

In het Molenfonds wordt onder andere geld samengebracht voor groot onderhoud en restauraties van molens in Nederland. Het Molenfonds wordt momenteel voor het grootste deel gevuld met bijdragen van Ministerie van OCW, VriendenLoterij, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, particuliere molenliefhebbers en nu ook het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over Het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. De bijdrage aan het Molenfonds komt mede tot stand door de Cultuur Fondsen op Naam: Hamoen Molenfonds, Carolijn Jongsma fonds, Gezusters Kuipers-Ruurlo fonds, Krachtfonds en Eleonora van Heusden Fonds.

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!