Wilpermolen te Posterenk

Wilpermolen

Posterenk, Gelderland

Over Wilpermolen

Deze molen werd in 1736 gebouwd op een stuk grond, welke in bezit was van Willem Harmen van Broekhuysen, ambtsjonker in Voorst. Dit gebeurde na het afbranden van de standerdmolen De Ploegh, die 1000 m. oostelijk van de huidige molen stond.
De jonker bezat ook o.m. de havezate De Lathmer, en de huizen Wilp en Leeuwenburg. Hij was gehuwd met Mechteld Jacomina van Lynden. Boven de stelling bevindt zich in de romp van de molen het alliantiewapen van beide echtelieden.

Ruim vóór 1766 moet de molen zijn uitgebrand en heeft vervolgens jaren als ruïne gestaan. Kort na 1766 is hij hersteld en in die staat bewaard gebleven. Uit de verkoopakte uit 1766, waarbij de havezate De Lathmer en ook de molen werden verkocht aan L.J. baron van Eck, blijkt dat de molen op de transportdatum brandschade had. De nieuwe eigenaar liet de molen vervolgens herstellen.

De molen was ooit uitgerust met vier koppel stenen, elk met een eigen taak: tarwe, rogge, boekweit en veevoer. Overigens is dit niet de originele indeling geweest: het nog aanwezige spoorwiel op de luizolder heeft oorspronkelijk op de steenzolder gezeten. Er waren toen twee koppel maalstenen (waarvan de kepen voor de steenbussen ook nog te vinden zijn). Later is een veel groter spoorwiel geplaatst om vier koppels stenen aan te kunnen drijven. Het oude spoorwiel is toen vermoedelijk op de luizolder geplaatst en dreef iets aan met een overbrenging van circa 1 : 10. Mogelijk een pelsteen die als graanpoetsinrichting werd gebruikt. Dit spoorwiel is tevens luitafel.

In 1941, de molen stond op dat moment al enige jaren stil en er werd alleen elektrisch gemalen, kwam de windkracht opnieuw in gebruik. Gerrit Jan ten Have stak een ijzeren bovenas (tot die tijd had deze molen een houten exemplaar gehad) en bracht op de binnenroede het later naar hem vernoemde wieksysteem met de grote zwichtklep aan.

In 1975 heeft de molen een restauratie ondergaan en is nu ingericht met een koppel stenen op windkracht en een elektrisch aangedreven koppel. In 1991 onderging de molen opnieuw een omvangrijke restauratie. Er wordt geregeld graan voor veevoer gemalen.

Ondanks de aanwezigheid van het Ten Havesysteem is de bovenas niet doorboord: vermoedelijk is het doorboren van de bovenas indertijd mislukt. Voor de bediening wordt gebruik gemaakt van een zwichtring achter de askop.

Bouwjaar
1736
Functie
Molenaar
Frank Jares / Ewoud van Arkel / David van Peenen
Telefoon
0575-527293
Aandrijving
Adres
Molenallee 14
7384 AM Posterenk
Gelderland
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
zaterdag 10.00 - 16.00 uur en op afspraak
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Wilpermolen te Posterenk

Locatie

Bezoekadres
Molenallee 14
Gemeente
Voorst
Plaats
Posterenk
Postcode
7384 AM
Plaats (postadres)
Posterenk
Provincie
Rijksdriehoek: X
204926
Rijksdriehoek: Y
469710
WGS84: N (breedtegraad)
52.21322
WGS84: E (lengtegraad)
6.11771

Contact

Eigenaar
Stichting Behoud Wilpermolen
E-mailadres
johannkablau@gmail.com
Telefoon
0575-527293

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 7
Specificaties
2 koppel 16er kunststenen;
Luiwerk: sleepluiwerk

Registratienummers

DHM-databasenummer
373
Rijksmonumentnummer
38103
Ten Bruggencatenummer
02879