100 jaar De Hollandsche Molen

100 jaar De Hollandsche Molen

Zandwijkse molen, Uppel

Wij bestaan dit jaar 100 jaar! Om dit te vieren hebben wij verschillende jubileumactiviteiten georganiseerd. Vier jij ons jubileum met ons mee?

Lime
Postzegels

Speciale jubileumuitgaven

Feest met ons mee en koop het unieke jubileumboek 'Van werktuig tot wereldmerk' en/of de speciale molenpostzegels in onze winkel.

22 april 2023

Presentatie onderzoek Collectie molens

Natuurlijk kennen we alle molens in ons land, maar een goed overzicht van molenerven, gemechaniseerde aandrijfmechanismes, bijgebouwen, complexen, bemalingsstructuur, landschap en immateriële waarden ontbreekt. We presenteren een verbeterd overzicht ten behoeve van onderzoek en beleid.

Blauw
MF01

22 april 2023

Molenfestival

Op molen De Ster in Utrecht presenteren we de wereld van molens, met workshops, lezingen, muziek en heel veel gezelligheid.

Lime
4_034_12mei2023_DeRoosDelft_DSF2299.jpg

12 mei 2023

Presentatie boek 100 jaar molenbehoud

Bij een jubileum hoort een boek. Vlak voor Nationale Molendag presenteren we het eerste exemplaar van ons jubileumboek tijdens een feestelijke bijeenkomst.
Prinses Beatrix mocht het eerste exemplaar in handen nemen.

Wit

13-14 mei 2023

Nationale Molendag XL

De 50ste editie van Nationale Molendag is een extra feestelijke, met volop culturele activiteiten in het hele land. In samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verwachten we wederom heel veel bezoekers op onze molens te ontvangen en rond te leiden.

Blauw
Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk en directeur-bestuurder De Hollandsche Molen Nicole Bakker 2 - web.jpg

13 september 2023

De Hollandsche Molen Koninklijk

De Hollandsche Molen is vanaf 2023 Koninklijk. Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, heeft het predicaat Koninklijk op 13 september uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in molen De Adriaan in Haarlem.

Paars
04b_DSC5863_VL_12102023_MOLENPRIJS

September 2023

Molenprijs XL

Op 12 oktober 2023 werd de Molenprijs uitgereikt in de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther. De winnaar, molen Aeolus in Vlaardingen, ging er met de hoofdprijs van € 100.000 vandoor.

Wit
Tafel met arm en buttons met namen erop.

22 Oktober 2023

Kinder-VIP Feest

Op 22 oktober ontving De Hollandsche Molen ruim 60 kinderen met hun ouders in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De kinderen waren voor dit feest uitgenodigd omdat ze hebben meegedaan aan de spaarkaart-actie van De Hollandsche Molen en 5 molens hebben bezocht in de periode tussen Nationale Molendag en Open Monumentendag.

Lime
Nico op de fiets

Nico's 100-molens toer

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Hollandsche Molen bezocht voorzitter Nico Papineau Salm 100 molens in de periode 2020-2023. Doel was spreken met vrijwilligers, het fundament van het molenbehoud volgens Nico, en van hen horen wat er goed gaat met het draaiende houden van de molen, en wat er beter kan.

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!