De VriendenLoterij Molenprijs 2022 gaat naar Groningen!

13 oktober 2022

De VriendenLoterij Molenprijs 2022 gaat naar Groningen!

Winnaar Molenprijs 2022

Molenstichting Midden- en Oost-Groningen heeft de VriendenLoterij Molenprijs 2022 gewonnen. Zij streden voor de restauratie van korenmolen De Noordstar in Noordbroek. De Hollandsche Molen maakte dit op dinsdag 11 oktober bekend vanuit molen De Ster in Utrecht, waar de feestelijke prijsuitreiking in plaatsvond. Het vrijwilligersteam van de molen verzamelde een recordaantal van 18.072 stemmen en won hiermee de hoofdprijs van 75.000 euro. Het geld is bestemd voor de restauratie van de kap en de roeden van de molen.

Paars
Winnaar Molenprijs 2022

Het hele campagneteam van de molen kwam voor de prijsuitreiking uit Groningen naar Utrecht. Voorzitter Reint Huizenga is  dolblij: “Dit is fantastisch nieuws voor ons én voor heel Groningen.” Vorig jaar streed het team ook om de Molenprijs 2021. Toen werden zij nipt tweede en ging de Amsterdamse houtzager De Otter er  met de hoofdprijs vandoor. Dit keer liet de stichting niets aan het toeval over en werd alles uit de kast gehaald. Campagneleider Bert Steenhuizen is nu zeker aan vakantie toe, maar ongelofelijk trots op zijn team. "Het enthousiasme van alle stemmers en de trots van de Groningers is hartverwarmend."

Ook voor de andere genomineerden een flinke cheque 

De Groningers namen het tijdens de stemperiode van 7 september tot en met 3 oktober op tegen 3 andere genomineerden: Stichting Herbouw wipkorenmolen Vianen werkt al bijna 20 jaar aan een ambitieus project om een oude molen ui 1691 te laten herrijzen en om Vianen daarmee weer een molen te geven. Bij poldermolen Oudegein wordt een speel- en leer minipolder ontwikkeld, waar de jeugd spelenderwijs kan leren hoe Nederland werd drooggemalen. In Hellouw wil de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied twee historische gebouwtjes op het molenerf restaureren. Deze projecten krijgen elk het aantal stemmen dat zij behaalden in euro’s uitgekeerd, om ook hun molenproject verder te helpen. Voor Vianen is er een cheque van 3.705 euro. In Hellouw kan 3.886 prijzengeld in de gebouwtjes worden geïnvesteerd. De speelpolder in Oudegein wordt gesteund met een cheque van 5.856 euro. Behalve de extra financiële middelen was de campagne ook een prachtige kans voor de genomineerden om aandacht te vragen voor hun projecten en om hun omgeving bij de molens te betrekken.

Nummer twee Molenprijs 2022

De nummers 1 en 2 van de Molenprijs 2022 met hun cheques

Nummer vier Molenprijs

De nummers 3 en 4 met hun cheques

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!