De Hollandsche Molen en Het Gilde van Molenaars zijn enorm verheugd over het bereiken van deze mijlpaal. Beide organisaties onderstrepen het grote belang van gediplomeerde mensen die molens kunnen laten draaien en malen. Molenaars zijn essentieel voor het molenbehoud. Molens die draaien blijven immers langer in goede staat, zodat hoge kosten voor onderhoud of restauratie worden bespaard.
Met de 2.500ste windmolenaar is een nieuw hoogtepunt bereikt in de opleiding die in februari 1970 de eerste geslaagde molenaar afleverde. Het Gilde van Molenaars organiseert de opleiding tot wind- en watermolenaar. In vele praktijkuren, verdeeld over de vier seizoenen, wordt geleerd wat nodig is om elke wind- en watermolen in Nederland verantwoord en veilig te kunnen bedienen en te laten draaien. De praktijklessen worden ondersteund met theorie. De examencommissie van De Hollandsche Molen neemt het examen af.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.