Grenspark KempenBroek omvat delen van Vlaams Noord-Limburg en Nederlands Midden-Limburg en een klein stuk Brabant. Het is een gevarieerd natuurgebied waar nog 47 watermolens en windmolens draaien en malen. MolenNetwerk KempenBroek is voortdurend bezig om het bijzondere en monumentale molenerfgoed binnen het grenspark te presenteren, op de kaart te zetten, voor een breed publiek toegankelijk te maken en te promoten. Daarbij investeert het Molennetwerk extra in de werving van nieuwe vrijwilligers, het stimuleren van scholieren en jongeren bij het molenerfgoed en het vertellen van het Verhaal van de Molens. Het netwerk kiest bovendien nadrukkelijk voor grensoverschrijdende samenwerking en organiseert molenactiviteiten en -evenementen die in het teken van verbinding staan. Zo wordt de betrokkenheid van de streekbewoners bij elkaar en bij het molenerfgoed en de eigen streekidentiteit vergroot.
Over de prijs
De Ingeborg Pouwels Innovatieprijs beloont vernieuwende initiatieven in het molenveld. Het betreft vernieuwingen om publiek en scholen actief te betrekken, het ambacht molenaar te ontwikkelen, de verhalen rond molens te vertellen of vrijwilligers in het zonnetje te zetten die een bijzonder initiatief genomen hebben. De prijs is vernoemd naar Ingeborg Pouwels, voormalig medewerkster van De Hollandsche Molen die altijd aandacht had voor nieuwe ontwikkelingen in het molenveld. Als geen ander was zij degene die De Hollandsche Molen de weg van vernieuwing wees en haar niet aflatende ideeënstroom was een grote bron van inspiratie. Ingeborg Pouwels overleed onverwacht op 24 december 2018. De jaarlijkse prijs betreft een bedrag van € 1.000 en een kunstwerk. De prijs wordt toegekend door een Commissie Erkenningen en is mogelijk gemaakt middels een schenking van Pauline Hagemeijer en Leo Endedijk, voormalig directeur van De Hollandsche Molen.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.