Nico's molenstoer in Duitsland

8 augustus 2023

Nico's molenstoer in Duitsland

Nico Salm en Bea Tilanus

In de periode voor 20 april 2023 heeft voorzitter Nico Papineau Salm op uitnodiging 100 molens bezocht. Hij werd ook uitgenodigd voor een bezoek buiten Nederland, bij de drie molens van de Mühlendreieck Landkreiz Diepholz. In het weekend van 4 en 5 augustus bezocht hij de Wassermühlen in Neubruchhausen, korenmolen in Labbus en de de Wassermühle in Bruchmühlen.

Drie historische molens in de Mühlendreieck Diepholz werken sinds enige tijd nauw samen. Daarmee willen ze meer bekendheid geven aan de molens bij inwoners, toeristen en de overheden. Daarvoor is ook een mooie fietsroute langs de 3 molens samengesteld en is afgesproken dat de molens maandelijks op dezelfde dag open zijn.

Blauw
Wassermühlen Neubruchhausen

Nico begon vrijdag 4  augustus met zijn bezoek bij de Wassermühlen in Neubruchhausen (zie foto). Hij werd ontvangen door de groep actieve vrijwilligers van de vereniging die met trots vertelden hoe zij deze motormolen weer maalvaardig hebben gemaakt, o.a. door een oude dieselmotor op te knappen. Ook was de burgemeester aanwezig. Binnenkort wordt ook het eerste graan gemalen. De molenaar is Florian Bult. Er zijn ruim 100 vrienden die de vereniging financieel ondersteunen.

Blauw
molen van Labbus

Op zaterdag 5 augustus na een mooie fietstocht van 25 kilometer kwam hij aan bij de korenmolen in Labbus (zie foto). Hier is Aileen Hansing als molenaar actief. In de afgelopen jaren is er door veel vrijwilligers hard gewerkt om de molen weer maalvaardig te maken en is de planning dat er begin 2024 weer graan gemalen gaat worden. De aanwezige burgemeester is trots op de molen in zijn gemeente. Hier is ook een groep van vrienden die de molen financieel steunt.

Blauw
wassermühlen in Bruchmühlen

De derde molen van het bezoek was de Wassermühle in Bruchmühlen. Hier is Bea Tilanus molenaar. Zij en haar partner komen uit Nederland en hebben een paar jaar geleden deze molen gekocht en zijn deze nu aan het restaureren en weer maalvaardig te maken. In de molen is ook een Bed&Breakfast waar Nico met veel plezier in de historische molenkamer heeft overnacht.

Gesprek over toekomst molens in Duitsland

Een onderdeel van het bezoek was een gesprek met betrokkenen over de situatie en toekomst van de molens in Duitsland. Bij  het gesprek waren o.a. de 3 molenaars, de voorzitter van de Mühlenvereinigung, de burgemeester en ambtenaar toerisme van de gemeente aanwezig. Er waren ooit 50.000 functionerende molens in Duitsland. Veel molens zijn gesloopt en anderen hebben functies als woning of horeca. Vrijwilligers proberen deze weer te laten functioneren maar er zijn daarvoor geen restauratie subsidies/fondsen beschikbaar zoals in Nederland. Diverse gemeenten nemen in toenemend mate molens wel op in hun toerisme beleid. Molenverenigingen zetten zich nu ook in om meer jongeren voor molens te interesseren en willen graag meer samenwerking met molenaars en stichtingen in Nederland. Van het gesprek is een verslag geplaatst in de Weserkurier

Tot slot

Het bezoek was zeer de moeite waard. Nico is onder de indruk van inzet en het enthousiasme van de vrijwilligers in de Mühlendreieck Diepholz om meer aandacht voor hun molens te krijgen. Het samenwerkingsverband dat zij nu hebben is daarvoor heel belangrijk net als de fietsroute die er gemaakt is. Hij kan ten zeerste iedere molenliefhebber in Nederland aanbevelen deze een keer te fietsen. Hij bedankt iedereen van harte voor de goede organisatie van dit geslaagde bezoek.

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!