Prinses Beatrix opent 50ste Nationale Molendag

12 mei 2023

Prinses Beatrix opent 50ste Nationale Molendag

Opening Nationale Molendag 2023

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opende op vrijdagmiddag 12 mei de VriendenLoterij Nationale Molendag 2023 bij molen De Roos in Delft. Het is de 50ste keer dat Nationale Molendag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen. Naast de opening van de Nationale Molendag viert De Hollandsche Molen dit jaar ook haar 100-jarig bestaan.

Blauw
Overhandiging jubileumboek

Prinses Beatrix nam tevens het jubileumboek ‘Van werktuig tot wereldmerk – 100 jaar molenbehoud’ in ontvangst. Aansluitend bezocht zij in de molenaarswoning van De Roos een tentoonstelling van foto's uit het jubileumboek. Ook nam de prinses een kijkje in de tuin en in de winkel van de molen. Samen met de molenaars lichtte zij de vang en werd Nationale Molendag 2023 symbolisch geopend.

Korenmolen De Roos is de laatst overgebleven molen van de vijftien windmolens die ooit op de stadswallen van Delft hebben gestaan. De molen is één van de zeven molens in Nederland die nog in het bezit is van De Hollandsche Molen. Een lokale stichting is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer. De molen is onlangs voorzien van een nieuw wiekenkruis.

Tijdens de VriendenLoterij Nationale Molendag kunnen mensen kennismaken met molens overal in het land. Jaarlijks vindt de Nationale Molendag plaats in het tweede weekend van mei. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen.

Foto's Teun Verrest, molen De Roos & Wim Giebels

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!