De Hoop / Korenmolen van Pals te Breda

De Hoop / Korenmolen van Pals

Breda, Noord-Brabant

Over De Hoop / Korenmolen van Pals

Martin Pals stond bekend als 'de lijnkoekenkoning’. 1898 werd voor Pals een rampjaar want de molen met drie zolders brandde door blikseminslag geheel uit.

Hij bleef niet bij de pakken neerzitten en liet de molen herbouwen, maar nu wel met 10 zolders, zodat de molen 38 meter hoog werd en daarmee de hoogste molen in de Benelux. Molenmaker Menno Noordewier uit Niezijl in Groningen, voorzag de molen van zelfzwichting en in 1904 werd het bedrijf uitgebreid met een groot magazijn, dus de zaken gingen goed. Maar Pals wilde naar Amerika emigreren en verkocht zijn bedrijf aan Petrus Bartlomeus van de Reydt, kortweg Piet van der Reydt genoemd. In 1914 werden de magazijnen nogmaals uitgebreid, zodanig dat alle gebouwen één geheel vormden.

In 1927 werden de wieken van de molen verwijderd omdat er elektrisch gemalen werd en in 1933 werd er nog een stuk bijgebouwd. De zoon van Piet, Victor geheten, zette het bedrijf tot 1958 voort. Door het gebruik van een zuigasmotor en later elektriciteit raakte de molen zelf in verval en ondanks de inspanningen van velen hadden pogingen om de molen te redden geen resultaat. In 1958 werd het bedrijf verkocht aan Hendrik Josephus Theeuwes die zijn bedrijf van de molen Het Fortuin, aan het van Coothplein in Breda, verhuisde naar molen De Hoop. Zijn zoon Bertus verplaatste in 1958 het bedrijf weer naar de Haagse Beemden in Breda, zodat de molen toen leeg kwam te staan. Hij diende toen nog jaren als reclamezuil en wat later was er nog een schildersbedrijf in gevestigd.
Een stukje geschiedenis geschreven door Henk van Velzen.
-----

De huidige eigenaars zijn de heer en mevrouw Hof.

De molen telt 2 grote en 3 kleine deuren
De molen telt 20 ramen

NB. de molen zou ook nog gebruikt zijn als oliemolen. De oliemolen was tegen de molenromp aangebouwd.
De aandrijving van de oliemolen werd via een tweede of bijkoning vanaf het spoorwiel aangedreven. Een soortgelijke situatie bestaat nog in het Belgische Hamnt-Achel, de Napoleonsmolen.

-----

Op 21-09-1910 berichtte Het Volk het volgende:

Risico van den arbeid. Te Prinsenhage (bij Breda) viel de molenaarsknecht M. Nooren van den met draad afgezetten omloop van den molen. Van een hoogte van 20 meters viel de ongelukkige op het dak van een huis en daarna op den grond. Zwaar inwendig gekwetst werd hij weggebracht. Men vreest voor zijn leven.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 3 juni 2021

Bouwjaar
1899
Functie
Aandrijving
Adres
Breda
Noord-Brabant
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

De Hoop / Korenmolen van Pals te Breda

Locatie

Gemeente
Breda
Plaats
Breda
Plaats (postadres)
Breda
Provincie
Rijksdriehoek: X
109595
Rijksdriehoek: Y
398961
WGS84: N (breedtegraad)
51.57774
WGS84: E (lengtegraad)
4.73217

Over de molen

Aandrijving

Registratienummers

DHM-databasenummer
1365
Rijksmonumentnummer
462000
Ten Bruggencatenummer
01645