Breng Nieuw Leven weer tot leven

Crowdfunding

Breng Nieuw Leven weer tot leven

165 / 7.500
Nieuw Leven 1

Molen Nieuw Leven in Valburg ondergaat momenteel een omvangrijke restauratie. Dankzij bijdragen van onder meer de Provincie Gelderland en het Molenfonds van De Hollandsche Molen konden de werkzaamheden worden gestart. Maar de dekking is nog niet helemaal rond, dus: breng jij de molen weer tot leven?

Molen Nieuw Leven stamt uit 1750. Na restauraties in 1942 en 1966 werd de molen in 1996 circa 50 meter verplaatst en daarna opnieuw gerestaureerd. Sindsdien beheert en exploiteert de Stichting OpNieuw Leven deze molen en bemensen vrijwilligers molen en naastgelegen winkel.

Blauw
Nieuw Leven 3

In de vroege zomer van 2023 is een zeer grote restauratie gestart van met name de hoofdconstructie van de molen: de standerd krijgt een stalen kern, de steenbalk wordt gerestaureerd, de roeden worden vervangen etc. Daarvoor werd de kast van de standerd gehesen en ging direct daarna de standerd zelf er ook uit. Op 15 november werden standerd en kast teruggeplaatst en daarna de roeden gestoken.

Help jij een handje?

Er zijn enkele bijzondere beloningen voor jouw bijdrage beschikbaar:

Minimaal € 500 van bedrijven
Logo op website & (mogelijk) vermelding op spandoek bij opening

Minimaal € 25 van particulieren
Pak pannenkoekmeel

Alle donateurs ontvangen een uitnodiging voor de opening en voor een rondleiding.

Over Nieuw Leven

De molen is op de oude locatie (Molenstraat 7) in 1750 gebouwd in opdracht van Arnold Hendrik Derk van Neukirchen, genaamd Nyvenheim, toen bezitter van het kasteel Musschenberg onder Valburg. Na diverse malen nog van eigenaar te zijn gewisseld kwam de molen in 1900 in bezit van de familie Hooyer.

In 1942 werd deze molen, die toen tien jaar stil had gestaan, grondig opgeknapt: er kwamen twee andere roeden met nieuw hekwerk en het stroomlijnsysteem Van Bussel. De kap werd doorlopend gemaakt, zodat de luikap hiermee, net als in Brabant en Limburg, één geheel vormde en kreeg een bedekking van rood Icopal. Men herstelde het stormeind, de onderbouw kreeg een nieuw dek met asfaltpapier. Verder een nieuw halslager met kussen en een nieuw balkon.
Opmerkelijk is, dat men besloot, de houten bovenas te handhaven. Geen goede beslissing, want al in 1943 begaf die het. Snel is de molen toen hersteld met een gietijzeren bovenas, afkomstig van De Hoop te Elst. Die molen stond toen al enige jaren zonder roeden en kon de as dus wel missen (bovendien ligt Elst vlakbij Valburg). 

De opleving duurde enige jaren, maar daarna volgde opnieuw stilstand. In 1966 werd de molen fors gerestaureerd: zo stak men onder meer nieuwe (gelaste) roeden. 

In de jaren '90 van de 20ste eeuw werden initiatieven genomen tot behoud van de molen door de plaatselijke "Stichting OpNieuw Leven". Dit met name omdat de omgeving minder fraai was geworden. In 1996 werd de molen over ca. 50 meter verplaatst en daarna opnieuw gerestaureerd. Op 2 mei 1998 volgde de feestelijke ingebruikname.
Sindsdien beheert en exploiteert de Stichting OpNieuw Leven deze molen en bemensen vrijwilligers molen en naastgelegen winkel.

In de vroege zomer van 2023 stond een zeer grote restauratie op stapel die met name om de hoofdconstructie van de molen zou gaan: standerd een nieuwe stalen kern, steenbalk gerestaureerd, steekbanden nazien, sloffen vernieuwen, vervangen van de roeden, schilderwerk (en wat men onderweg verder nog als tegenvaller zou kunnen beschouwen). 
Maandag 19 juni werd de kast van de standerd gehesen en direct daarna ging de standerd zelf er ook af.

Op 15 november 2023 werden standerd en kast teruggeplaatst en daarna de roeden gestoken. In januari 2024 was de Nieuw Leven weer maalvaardig. 

Bouwjaar
1750
Overbrengingsverhouding
1 : 6 en 1 : 5,53
Type
Standerdmolen, grondzeiler
Functie
korenmolen
Molenaar
Jan de Haas / Tonnie Minkhorst / Ber Koppenol / Bart Teunissen / Kees Jansen / Erwin Buteijn
Adres
Molenstraat 5a
6675 BX Valburg
Gelderland
Openingstijden
Woensdag en zaterdag 10.00 - 16.00 uur. 
Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Nee
Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?