Laat de Braakmolen er weer netjes uitzien

Crowdfunding

Laat de Braakmolen er weer netjes uitzien

2.971 / 10.000
Rietdek op Braakmolen

Volgend jaar is de Braakmolen in Goor 50 jaar eigendom van De Hollandsche Molen. Als jij jouw 50ste verjaardag viert, wil je er toch netjes uitzien? En dat geldt ook voor deze molen. Nu is dat helaas allerminst het geval. Het rietdek is versleten en vertoont her en der gaten die provisorisch zijn gedicht. Ook de roeden hebben het einde van hun levensduur bereikt en zijn dringend aan vervanging toe. De molen verdient een facelift, zodat bezoekers, vrijwilligers en molenaars weer kunnen genieten van ‘hun’ molen. 

Blauw
Wiek van Braakmolen

De Hollandsche Molen heeft hard gewerkt om de benodigde subsidies voor de trotse stellingkorenmolen uit 1856 binnen te halen. Ook zijn diverse fondsen benaderd voor een bijdrage. Met succes. Het overgrote deel van de kosten is hiermee gedekt. Er is echter nog geld nodig voordat het omvangrijke restauratiewerk daadwerkelijk in gang kan worden gezet.

Jouw bijdrage is meer dan welkom! Samen kunnen wij de Braakmolen restaureren en hem een frisse en vitale toekomst geven. Mede dankzij jouw gulle gift voor een mooie facelift.

Over Braakmolen

In 1856 werd de huidige molen gebouwd na verwoesting van de vorige molen.
In 1951 vond een restauratie plaats door molenmaker Ten Have uit Vorden, waarbij de molen voorzien werd van één roede met automatische remkleppen.
In 1988 werd de molen voor het laatst gerestaureerd.
In 1856 wordt op de Braak (vandaar de naam Braakmolen) te Goor een molen gebouwd. Dat was in feite een verplaatsing van de in 1842 gebouwde molen aan de weg van Goor naar Diepenheim. Een andere molen in Goor wordt afgebroken en de romp hiervan wordt gebruikt voor de bouw van het nieuwe exemplaar. Ook de kap is afkomstig van een andere afgebroken molen, (de molen van kasteel Scherpenzeel aan de Markeloseweg) gebruikt. Deze kap blijkt echter iets te klein te zijn voor de romp en dit geeft de molen zijn eigen karakter. Door de opkomst van de stoommachine en de elektrische energie komen veel molens, waaronder ook de Braakmolen in de verdrukking. De molen werd in 1923 stilgezet. Dit duurde tot 1951; slechts heel even in 1933 heeft hij nog zogenaamde regeringsrogge gemalen. De molen raakte intussen erg in verval. Alle molens in de directe omgeving waren inmiddels verdwenen. De gemeente Goor besluit deze laatste molen te behouden. Met financiële steun van rijk en provincie, maar ook dankzij de bijdrage van de gemeenschap van Goor werd de molen in 1951 weer in gebruik genomen. De molen is nu eigendom van De Hollandsche Molen.
Onderhoud in 2014: afstellen van de vang en afstellen van de Ten Have kleppen, restauratie van het silo systeem en een schilderbeurt Sinds medio 2014 wordt er voor een boer uit de omgeving met regelmaat veevoer gemalen.

Sinds 2019 wordt gewerkt aan een restauratieplan voor de Braakmolen, welke o.a. zal bestaan uit het vervangen van het rietdek.

Bouwjaar
1856
Overbrengingsverhouding
1 :5,86
Type
8-kante stellingmolen
Functie
korenmolen
Molenaar
Henk de Haan, Martin ter Riet, Henk Ruiterkamp, Frits Brinks, Martin Mulder, Josefien Kienhuis en Wim Broeze
Adres

Mulderskamp 2-b, 7471 PA, Overijssel

Openingstijden
Vanwege de corona-maatregelen beperkt te bezoeken
Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Ja
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?