Laat de motor weer lopen voor Quadenoord

Crowdfunding

Laat de motor weer lopen voor Quadenoord

135 / 10.000
Waterrad van Watermolen Quadenoord in Renkum

De in 2020/2021 herstelde watermolen Quadenoord is gelegen op het landgoed Quadenoord-Boschbeek, in de gemeente Renkum. Het landgoed is circa 230 hectare groot en behoort tot het Renkums beekdal. De watermolen is de enige overgebleven in het beekdal.

Door inzet van Landgoed Quadenoord en zijn vrijwilligers is er een actie op touw gezet om de watermolen in ere te herstellen, compleet met functionerend draaiwerk. De eerste twee fasen van de restauratie van de watermolen zijn uitgevoerd. Wat rest is de 3de en laatste fase, namelijk het herplaatsen van een originele stationaire motor en een derde maalkoppel.

Blauw
Oude dieselmotor

Het gebouw, het rad en het gaande-werk zijn hersteld en de watermolen kan weer worden bezocht door publiek. Om het plaatje helemaal af te maken, komt er in het motorhok een dieselmotor voor de aandrijving van één van beide koppels. Tijdens de 1e fase van de restauratie is een fundament van de derde maalstoel opgegraven. de maalstoel werd aangedreven door een stationaire motor. Nu willen ze weer de maalstoel met motor herplaatsen.

Help jij een handje mee door een donatie te doen?

restant Maalstoel
Het restant van de derde maalstoel
Gaande werk binnenkant Watermolen renkum
Gaande werk van de watermolen Quadenoord

Bij een gedoneerd minimumbedrag worden ook nog enkele tegenprestaties gegeven.

Vanaf € 25

Rondleiding op het landgoed, inclusief de watermolen

Hulpmolenaar voor een uur

Stiltewandeling door de bossen van het landgoed

 

Vanaf € 100

Cursus landschapschilderen

Over Quadenoordse molen

Deze watermolen is in 2020 en 2021 volledig hersteld in het kader van een groot project rond reconstructie van een beeklandschap.

Op deze plaats staat sinds 1703 een watermolen. Eerst was dit een papiermolen (in 1872 uitgerust met twee bovenslag-raderen) en in dat jaar volgde de ombouw tot koren­molen. Amper twee jaar later brandde die af.

De molen werd niet meteen herbouwd, dit gebeurde pas in 1876. Men bouwde een kleinere korenmolen, uitgerust met twee maalstoelen. Met de ene maalstoel maalde men maïs, dit als voer voor de vier sleperspaarden van de boer/molenaar die ook een sleepbedrijf had, dit koppel maalde naar verluidt dag en nacht. Met de andere maalstoel maalde men rogge. Verder werden een dorsmachine, haksel­machine en een kammolen aangedreven.

Toen de ENKA Ede water uit grote diepte ging oppompen daalde de grondwaterstand sterk, waardoor de beek onvoldoende kracht overhield voor beide maalstoelen. In 1912 werd daarom een machinehuis aangebouwd, waarin een benzinemotor werd geplaatst voor de aandrijving van het roggekoppel.

In 1921 werd de waterkracht definitief niet meer gebruikt en rond 1935 verdween het rad. Kennelijk was het toen met alle activiteit in het gebouw afgelopen want de molen kwam in verval en was tenslotte een ruïne. In 1994 stortte de houten kap in.

In de 21ste eeuw keerde de situatie zich ten goede: in 2003 liet Waterschap Vallei & Eem het traject van de Molenbeek ten noorden van de molen herstellen en opnieuw belemen. Nadat ook de doorgraving naar de Paradijsbeek ongedaan werd gemaakt, stroomde vanaf februari 2004, na tientallen jaren droogstand, weer water bij de molen. In diezelfde periode werd bij de (toen nog zeer vervallen) molen een houten goot geplaatst waar het water overheen kon stromen. Bij elkaar betekende dit de reconstructie van een compleet beekdallandschap. Zelfs heeft men daarvoor een gedeelte van een industrieterrein weer teruggegeven aan de natuur. Eén en ander heeft men kunnen financieren uit allerhande fondsen.

Voor de molen betekende dit, dat in juni 2020 werd begonnen met herstel van het gebouw, later volgde het molenmakerswerk. Op 1 juli 2021 plaatste men het waterrad.
In stijl met hoe de molen ca. 100 jaar geleden functioneerde komt er in het motorhok t.z.t. ook een dieselmotor voor de aandrijving van één van beide koppels. Het hout dat bij de restauratie werd gebruikt, is allemaal afkomstig uit het bosgebied rond de molen.

 

Bouwjaar
1876 Herbouwd na in 1874 te zijn afgebrand
Type
Watermolen
Functie
korenmolen
Adres
nabij Quadenoord 4
6871 NG Renkum
Gelderland
Openingstijden
Open voor publiek
Nee
Open op afspraak
Ja
Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?