Laat De Vrijheid weer op rolletjes lopen

Crowdfunding

Laat De Vrijheid weer op rolletjes lopen

80 / 10.000
De Vrijheid in Beesd

Op een prachtige plaats aan de rivier de Linge staat in het pittoreske dorpje Beesd molen De Vrijheid. De plaats valt onder het prachtige landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in de Betuwe. Molenaars Justin van den Heuvel, Eden van Toorn en Cees de Jong draaien meerdere keren per week met de molen en zorgen voor een gastvrije en aantrekkelijke plaats. Veel wandelaars, fietsers, toeristen op het water én kinderen weten hun weg dan ook naar de molen te vinden. Maar nu is het tijd om de gehele kap van de molen weer in goede conditie te brengen.

De naam van de molen is een eerbetoon aan de dappere en belangrijke daden die zijn verricht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van het molenaarsgezin Van Beekhuizen vervulde de molen hierin een prominente rol. Vanaf 2010 kon dankzij veel investeringen en klein onderhoud de molen weer als maalvaardig monument worden ingezet. De molenaars maken inmiddels vele kilo’s biologisch pannenkoekenmeel, waarvan in het naastgelegen pannenkoekenhuis de Stapelbakker de lekkerste pannenkoeken worden gebakken. Met recht een prachtig streekproduct.

Blauw
Binnenkant kap De Vrijheid

Maar nu is het tijd voor een grote restauratie. In de afgelopen jaren is de molenkap uit zijn verband getrokken. Het houten rollenkruiwerk kruit daardoor zeer zwaar, de kruivloer en de houten rollen beginnen slecht te worden en de vang loopt aan. Kortom, restauratie van de kap is zeer noodzakelijk.

Help jij met een bijdrage om alles weer op rolletjes te laten lopen?

Over De Vrijheid

Op de plaats van de huidige molen was reeds in de 14e eeuw een dwangmolen die onder de abdij Mariënweerd bij Beesd viel. Het bouwjaar van de huidige molen is niet bekend, maar er zijn sterke aanwijzingen in het metselwerk die duiden dat de molen ouder als 1826 moet``zijn. In de 18e eeuw was de molen reeds in parten particulier eigendom. In 1826 kwam de molen in bezit van de Leerdamse molenaar Fransiscus Moot, die boven de ingang een gevelsteen liet inmetselen.
Hij en zijn weduwe waren tot 1841 eigenaar van de molen. Vervolgens kwam de molen in handen van Jacobus Pendraat (van 1841 tot 1856), A.D. van Buuren en diens familie (van 1856 tot 1938) en J.A. barones van Verschuer (van 1938 tot 19??).
Als molenaar kwam in 1938 de familie H. van Beekhuizen op de molen. Tijdens de 2e Wereldoorlog maalde de molen meel voor bakkers in de naaste omgeving en werden met de wiekenstand seinen gegeven voor het ondergrondse Verzet.
De molen werd in 1968/1969 gerestaureerd en heeft toen de naam "De Vrijheid" gekregen, welke verwijst naar de periode 1940-1945.
De molen staat net buiten de bebouwde kom aan een doodlopende dijkweg langs de Linge. In 19?? werd zoon G. van Beekhuizen (overleden in 2006) eigenaar van de molen.

Bouwjaar
17??
Overbrengingsverhouding
1 : 6,8
Type
ronde stenen grondzeiler
Functie
korenmolen
Molenaar
Cees de Jong en Justin van den Heuvel
Adres

Molendijk 12, 4153 AV, Gelderland

Openingstijden
zaterdag van 10:00-16:00 uur. Verder als de molen draait en op afspraak. Voor schoolbezoeken of andere bijzonderheden, kan altijd een afspraak worden gemaakt.
Open voor publiek
Ja
Open op afspraak
Ja
Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Met welk bedrag wil je dit project steunen?