Arie Butterman

Hij laat windpapiermolen De Schoolmeester ruim 50 jaar zichzelf zijn

Arie Butterman

Arie Butterman, molenaar op papiermolen De Schoolmeester

Arie Butterman (geb. 1954) is meer dan 50 jaar hét gezicht van molen De Schoolmeester in Westzaan. Hij kan ook letterlijk gezichtsbepalend worden genoemd van deze enige werkende windpapiermolen ter wereld. In de halve eeuw dat hij er als molenaar en papiermaker actief is, koestert hij zijn molen, waarbij hij ernaar streeft om hem zoveel mogelijk in de staat van rond 1950 te houden, het moment dat De Schoolmeester niet meer rendabel was. “Want”, zo stelt hij: ‘‘Als je blijft veranderen, dan hebben we straks een monument naar ons huidige ideaalbeeld. Iedereen vindt het prachtig, maar het is niet wat je zoekt. Je wilt een bepaalde tijd laten zien. Hoe maakte men toen papier?”

Interview door Ed van Gerven

Deze opvatting ‘behoud gaat voor vernieuwing’ levert in zijn ‘regeerperiode’ meer dan eens discussie op met molenmakers en andere molendeskundigen bij de uitvoering van de vele restauraties en onderhoudsbeurten die De Schoolmeester heeft ondergaan. Meestal leiden de gesprekken tot een uitkomst waar hij tevreden mee is of in ieder geval mee kan leven.

Beluister hieronder het interview 

11. Arie Butterman - laat windpapiermolen De Schoolmeester ruim 50 jaar zichzelf zijn
Externe video URL

Beelden
Collectie Vereniging De Zaansche Molen
Archief De Hollandsche Molen
Collectie Arie Butterman

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!