Blog - The Pink Miller

De Griezelmolen

Blog - The Pink Miller

Sharon

Sharon Engers (32) startte in april 2022 met de Opleiding tot Vrijwillig Molenaar. Zij volgt lessen op De Otter in Oterleek en helpt zo nu en dan mee op De Nachtegaal in Middenbeemster.
Daarnaast werkt zij als docent Nederlands in het mbo en is ze actief als trainer bij een voetbalclub. Speciaal voor De Hollandsche Molen schrijft zij over haar molenavonturen.  

De Griezelmolen

Eind oktober en begin november zijn veel winkeletalages versierd met griezels en gruwels. Ook online vliegen de heksen en bezemstelen je om de oren. De feesten Halloween en Sint-Maarten worden telkens uitgebreider gevierd, vaak gecombineerd. De een heeft er niets mee, de ander kan niet wachten om de vampierencape weer van zolder te halen.

De Nachtegaal

De heks van Dovenetel

Zelf val ik in de laatstgenoemde categorie, al ben ik meer fan van mijn heksenkostuum. Als 4-jarig meisje trad ik op school op als ‘De heks van Dovenetel’, naar een lied van Dirk Scheele. Als 32-jarige vrouw vind ik het nog steeds leuk om eens in het jaar verkleed in een ketel te roeren. En hoe origineel is het om dat in een molen te doen? Zo geschiedde. Op zaterdag 29 oktober toverde ik samen met drie collega’s De Nachtegaal om tot een Griezelmolen.

Blauw
De Nachtegaal 2

Tante Heks

“Hoi tante. Ik weet heus wel dat jij het bent, hoor!” fluisterde mijn neefje, toen hij de molen betrad.
Toch kreeg hij nog steeds de kriebels van mijn schallende heksenlach, net als mijn nichtje, die het liefst niet op het voorste bankje plaatsnam. “Mijn tante is een heks!” riep hij toen iedereen zat.
Van je familie moet je het hebben.

[Foto: Kinderen kwamen verkleed naar de molen. ]

Toverdrank

Natuurlijk was ik wel een lieve heks en geen helleveeg. Twee kinderen uit het publiek, die ik terplekke omdoopte tot miniheksen, brouwden een toverdrank. Op de achtergrond drumde ik op mijn handpan, voor een extra magisch effect. Na het drinken van het mengsel kwam mijn verhaalstem naar boven. Die was iets aangenamer om naar te luisteren en ik spaarde tegelijkertijd enigszins mijn stembanden. Het valt niet mee om een heks te zijn, hoor!

Vang en bonkelaar

Voor de gelegenheid schreef ik een griezelverhaal over de molen.
En welke onderdelen spreken uitstekend tot de monsterlijke verbeelding? Juist: de vang en de bonkelaar. Denk aan een molengeest die je vangt en een klopgeest die met zijn harde gebonk iedereen de stuipen op het lijf jaagt.

Heks 1

Slapeloze nachten

Ik vertelde over Arend, die niet naar zijn opa luisterde toen hij hem op het hart drukte om nooit de kapzolder te betreden als de molen draait. De afgehakte kinderhandjes zeiden genoeg. Was het de vang of toch de bonkelaar? De gezichtjes op de voorste rij spraken boekdelen. Geloof me: geen kind die het voortaan waagt om een treedje hoger te gaan in De Nachtegaal! Excuses, beste ouders, voor de slapeloze nachten van uw kroost.

The Purple Witch

Na de drukbezochte voorstelling, die maar liefst vier keer achter elkaar gespeeld werd, trok ik met tegenzin mijn jurk uit. Een heks past eigenlijk wel bij een molen. Echte heksen werken voortdurend met de krachten van de natuur, net als molenaars. Bovendien komen de elementen lucht, aarde, water en vuur overeen met de vier windstreken. Al is het zeer verstandig om dat laatste element ver bij molens vandaan te houden.

Laat ik dan toch maar The Pink Miller blijven. ‘The Purple Witch’ komt volgend jaar in oktober wel weer tevoorschijn. Alleen mijn innerlijk vuur blijft branden.
 

Zwart
Pink insta

Volg Sharon en haar belevenissen als mio

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!