Verhalen van de wind

Verhalen van de wind

Interdisciplinaire performance zet tradities van molenaars in beweging
Verhalen van de Wind

Verhalen van de wind brengt de mondelinge tradities en oude verhalen van molenaars tot leven. In deze live performance gaan spoken word, muziek en beeld met elkaar in dialoog. Daarnaast zijn er kinderworkshops die storytelling en maakopdrachten combineren. Verhalen van de wind prikkelt je zintuigen en nodigt je uit om op een frisse en avontuurlijke manier in de molenaarscultuur te duiken.

De evenementen vinden op 11, 12 en 19 mei plaats in Korenmolen de Zandhaas, molen De Adriaan en de Schoterveense molen.

Beleef Verhalen van de wind op 11, 12 en 19 mei
Externe video URL

Molens en molenaars: bronnen van bijzondere verhalen

Onze molens zijn schatkamers van bijzondere verhalen over mensen en hun relatie met techniek, natuur en maatschappij. Tradities, gezegden en het ambacht van molenaars zijn ons levend cultureel erfgoed en vertellen daarmee iets over de Nederlandse identiteit en onze verhouding tot de wereld. Molens en molenaars belichamen het karakter van ons land: altijd in beweging en zoekend naar nieuwe koersen in het leven. Verhalen van de Wind besteedt aandacht aan die persoonlijke verhalen.

Aan het project werkt een multicultureel team samen. Het verhaal van de performance is gemaakt op basis van onderzoek en interviews met oude en jonge molenaars: Stan Baltus, Jan van Diepen, Sharon Engers, Jos Kors, Peter van Liempt, Nanny Moeijes en Barbara Tanner. In de interviews is aandacht besteed aan de vraag: wat is de huidige maatschappelijke rol van de molenaarscultuur en wat zegt dat over ons mensen en de wereld waarin we leven?

Ook gebruiken we in de live performance archiefdocumentatie vanuit verschillende bronnen, zoals het Noord-Hollands archief. Voor de muziek werden ook opnames gemaakt van oude mechaniek van de molens. Alle kunstenaars geven ieder hun eigentijdse draai aan dit materiaal. Een nieuw kunstwerk ontstaat en laat het publiek op hedendaagse en kunstzinnige wijze kennismaken met de onbekende lagen van ons levend cultureel erfgoed.

Blauw

Bestel hier je tickets 

11 mei - Korenmolen De Zandhaas, Santpoort-Noord

Workshop          13:30 - 15:00 uur     € 4,50
Performance    16:00 - 17:00 uur            € 7,50

12 mei - Molen De Adriaan, Haarlem Centrum

Workshop          13:30 - 15:00 uur     € 4,50
Performance    21:00 - 22:00 uur (let op: gewijzigde aanvangstijd)     

€ 7,50

 

19 mei - Schoterveense molen, Haarlem-Noord

 

Performance    16:00 - 17:00 uur            € 7,50
Lime
Daan Doesbogh

Spoken word

Tijdens Verhalen van de wind neemt Daan Doesborgh de bezoeker mee in een verhaal vanuit de molen zelf als hoofdpersoon. Daan is dichter, schrijver en podcastmaker. Hij produceert de maandelijkse 'Poeziëpodcast'. Ook trad hij vaak op met muziekensembles en schreef hij diverse libretto’s. Zijn laatste poëziebundel Moet het zo is in februari 2024 uitgebracht.

Zwart
Dodo Kis

Muziek

Muziek en geluidselementen bieden de kracht om levend cultureel erfgoed te bezielen. De Hongaarse muzikant Dodó Kis brengt beweging en vibratie naar voren met gebruik van blaasinstrumenten, elektronische geluiden en mechanische klanken van molens. Dodó heeft een open geest op het gebied van live-elektronica en vrije improvisatie. Ze probeert hierin zowel haar eigen grenzen als die van haar instrumentarium te verleggen.

Blauw
Charlotte Bernson

Visueel verhaal

Tijdens de live performance vertellen bewegende beelden een visueel verhaal die mondelinge tradities van molenaars tastbaar maken. De interdisciplinaire kunstenaar Charlotte Bernson werkt op het kruispunt van film, muziek en illustratie. In de performance deelt ze via de beelden haar poëtische inzichten over o.a. menselijk gedrag, herinneringen en tijd.

Lime

Kinderworkshop

Er wordt op twee momenten een workshop voor kinderen georganiseerd: op 11 mei in Korenmolen De Zandhaas en op 12 mei in molen De Adriaan, beide van 13:30 uur tot 15:00 uur. Hier gaan de deelnemers op een creatieve manier aan de slag met de vraag hoe de techniek en ambachten van de molens hergebruikt kunnen worden in hun eigen wereld. Storytelling en ontwerp komen in de workshops op een ludieke en interactieve manier samen.

De deelnemers maken in de learning by doing workshop hun eigen creatie en laten deze bewegen door het mechanisme van de molen. De activiteiten worden gegeven door Sharon Engers, molenaar in opleiding en Maartje van der Zon, cultuurcoördinator basisonderwijs en kunstdocent. Leeftijdscategorie: circa 6 tot 12 jaar.

Wit
Logo FIATLUX

Verhalen van de wind is een initiatief van Fiatlux Art Projects. Deze stichting belicht, met oog voor vernieuwing, relevantie en cross-overs, nieuwe perspectieven en maatschappelijke vraagstukken met eigenzinnige kunst- en cultuurprojecten. Het project is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Cultuurstimuleringsfonds Gemeente Haarlem, Gemeente Velsen, Prins Bernhard Fonds, Lira Fonds, Hendrik Muller Fonds en De Hollandsche Molen. Alle rechten voorbehouden stichting Fiatlux.

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!