Restauratie De Noordstar in Noordbroek

Restauratie De Noordstar in Noordbroek

Winnaar Molenprijs 2022

Winnaar van VriendenLoterij Molenprijs 2022 met 18.072 stemmen.

VriendenLoterij Molenprijs 2022 prijsuitreiking - Noordbroek
Externe video URL

Molenstichting Midden- en Oost-Groningen heeft de VriendenLoterij Molenprijs 2022 gewonnen. Zij streden voor de restauratie van korenmolen De Noordstar in Noordbroek. De Hollandsche Molen maakte dit op dinsdag 11 oktober bekend vanuit molen De Ster in Utrecht, waar de feestelijke prijsuitreiking in plaatsvond. Het vrijwilligersteam van de molen verzamelde een recordaantal van 18.072 stemmen en won hiermee de hoofdprijs van 75.000 euro. Het geld is bestemd voor de restauratie van de kap en de roeden van de molen.

Korenmolen De Noordstar draaide tot voor kort vrijwel dagelijks, maar dat is voor deze bijzondere zelfzwichter uit 1849 binnenkort niet meer mogelijk. De kop moet eraf, want het dakleer is op en het hout eronder begint door de vele lekkages te rotten. Ook het wiekenkruis vertoont scheurtjes en moet vervangen worden. Reden genoeg dus voor Molenstichting Midden- en Oost Groningen om opnieuw de strijd om de Molenprijs aan te gaan. Vorig jaar werden zij met slechts een paar honderd stemmen verschil tweede. Deze keer hoopt de Stichting de hoofdprijs mee naar Groningen te kunnen nemen. Daarmee komt de restauratie van De Noordstar een stuk dichterbij en kan de molen weer draaien en malen op de zuidwesten wind in het mooie open landschap.

De VriendenLoterij Molenprijs wordt mede mogelijk gemaakt door:

Molen De Noordstar in Noordbroek dingt mee naar de VriendenLoterij Molenprijs 2022
Externe video URL
"Stilstand is achteruitgang. Dat geldt voor iedereen, maar zeker voor molens”
– molenaar Taeke Overdijk

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!