Over De Arend
De molen werd in 1844 in opdracht van Pieter de Gilde gebouwd als opvolger van een door brand verwoeste houten molen.
In 1869 werd de molen verkocht aan Arie van Beek. In 1920 richtte zijn familie de N.V. Van Beeks Handelmaatschappij op met een tweede vestiging in Middelharnis en het hoofdkantoor in de graanpakhuizen in Rotterdam.
Na de crisis van de jaren 1930 bleef alleen de molen in Zuidland in bedrijf. In de oorlogsjaren 1940 - 1945 bemaalde mulder Aalbregtse de molen. Zijn opvolgers waren de molenaars Overgaauw en Zevenbergen, die nog dagelijks met paard en wagen het veevoer bij de boeren afleverden. De molen bleef voor het maalbedrijf in bedrijf tot 1954. Hierna stond de molen stil en brak een periode van verval aan.
In 1969 kocht de toenmalige gemeente Zuidland de molen aan. Op dat moment was de toestand slecht: de stelling deels verdwenen en het wiekenkruis erg 'aangevreten'. In 1972 werd begonnen met een forse restauratie, die een draaivaardige molen opleverde.
Na herstel in 1976-77 was de molen ook weer maalvaardig. Sindsdien wordt op vrijwillige basis ook gemalen.
Molenaarszoon Adriaan Verrijp werd in 1976 door de gemeente tot vrijwillig molenaar benoemd. Hij heeft de molen bemalen tot en met 31 december 2003. Vanaf 1 januari 2004 is John Wijnhoven de nieuwe molenaar; tezamen met Arie Verweij beheert hij de molen en laat deze regelmatig draaien en malen.
In het voorjaar van 2006 is een flinke opknapbeurt uitgevoerd: metselwerk, balkkoppen en balie zijn aangepakt. Verder zijn diverse verbeteringen aangebracht wat de toegankelijkheid betreft, zodat het gemakkelijker werd voor bezoekers.
In 2012 heeft men de kap rechtgezet en beide lange schoren vervangen, sindsdien gaat het kruien veel gemakkelijker.
Op 20 augustus 2015 werd de binnenroede gestreken om te worden gerepareerd. De molen werd intussen nog geregeld in werking gesteld, tijdelijk dus maar met één roede. In mei 2016 keerde de binnenroede terug, maar vervolgens bleek de buitenroede in dusdanige staat, dat déze moest worden gestreken. Als gevolg was de molen toen wederom slechts met één roede maalvaardig.
Op 11 juli 2017 werd de nieuwe buitenroede gestoken. Enige dagen later was het ophekken gereed.
In maart 2018 werd de molen in de steigers gezet voor een grondige restauratie. Het stucwerk werd van de romp gehakt en enorm veel scheuren kwamen in het metselwerk tevoorschijn. Ongeveer 50-60 m2 werd uitgehakt en opnieuw ingemetseld. Het gehele vlak werd opnieuw gestuct met modern materiaal en van een ademende coating voorzien. Ook werden de schijnvoegen, die op sommige plaatsen voor de restauratie nog te zien waren, weer in de nieuwe stuclaag aangebracht. De voegen aan de andere kant werden uitgehakt en opnieuw ingevoegd, zodat ook aan deze zijde de waterdichtheid verbeterd werd. De stellingdeuren werden vernieuwd en enkele delen van het gaande werk werden vakkundig gerestaureerd. De kap werd voorzien van een regengoot, om zoveel mogelijk water van de romp weg te houden, hiertoe werd ook op de stelling over een breedte van 1 meter rondom dakbedekking gelegd, om de romp onder de stelling zoveel mogelijk tegen regen te beschermen. Uiteindelijk werd alle houtwerk opnieuw geschilderd en zag De Arend er weer als een plaatje uit.
Overigens geeft de toekomst van deze molen wel de nodige zorgen, want gebleken is dat deze molen niet helemaal stabiel meer staat. Het werk van 2018/19 heeft wel e.e.a. verholpen maar er is meer nodig. Hier is de eigenaar druk mee bezig.
De meelverkoop is naar de begane grond verplaatst; men verkoopt daar eigen productie (en die van Abbenbroek).
Wij verzorgen graag rondleidingen voor scholen, verzoek via info@dearend-zuidland.nl
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.
Meer over deze molen
De Arend te Zuidland
Locatie
Contact
Over de molen
Luiwerk: sleepkruiwerk en afschietwerk