De Goede Hoop te Mijnsheerenland

De Goede Hoop

Mijnsheerenland, Zuid-Holland

Nationale Molendag 2023
Zaterdag 13-5
van
09:30:00
tot
16:00:00
Rondleiding
Nationale Molendag 2023
Niet open

Over De Goede Hoop

Reeds in 1455 bezat Mijnsheerenland een standaardmolen, staande aan de Blaaksedijk recht tegenover de Vrouwenhuisjesweg.
Op 27 juli 1649 sloot de toenmalige ambachtsheer, de heer Van Raesfelt met Teunis Simonsz (Slooter) molenaar een contract betreffende het bouwen van een nieuwe korenmolen. De molenaar kreeg hierbij een perceel grond in erfpacht.
Dit was een wipkorenmolen waarschijniijk met een met riet gedekte kap en ondertoren.
Omstreeks 1740, dus nog geen 100 jaren oud, wordt de molen door Gijsbert Batenburg vervangen door de nu nog aanwezige stenen molen. Het huidige spoorwiel is waarschijnlijk nog uit de wipmolen afkomstig.

In 1753 verzoeken:
"Gijsbert Batenburg, korenmolenaar van Mijnsheerenland, Arij Rijshouwer, Korenmolenaar van Goidschalxoord, Cornelis de Bruijn, korenmolenaar van Puttershoek en Jacobus de Leeuw, korenmolenaar van 's-Gravendeel, aan de Staten van Holland en West-Vriesland" om toestemming tot verhoging van het maalloon.
Dit verzoek werd onder andere voor advies in handen gesteld van Schout en gerecht van Mijnsheerenland van Moerkerken. Deze waren tegen de verhoging. Dit was niet zo verwonderlijk aangezien zij als inwoners van Mijnsheerenland het verhoogde maalloon zouden moeten betalen.
Uit de vele tegenargumenten blijkt dat op de molen van Mijnsheerenland ook gemalen werd voor een deel van de inwoners van Westmaas, Heinenoord en St. Anthoniepolder.
Voorts werd vermeld dat: "hij gelijk nog in den voorleden jaren in plaats van een Houten wipmolen een nieuwen steenen molen heeft gestigt".
Uit het verhaal blijkt ondermeer dat hij nog 8 kinderen heeft, terwijl als klap op de vuurpijl er op wordt gewezen dat: "geen ander Burgeren of Ingesetenen rijkelijk in Kiederen en van Gout en Silver zijn voorzien, dan het huishouden van opgemelden molenaar".

Na de buiten gebruikstelling van de molen verwierf de gemeente Mijnsheerenland in 1958 de molen van P. Oosthoek.
In 1984 kwam de nieuwe gemeente Binnenmaas in bet bezit van de korenmolen. In 1992 werd deze overgedragen aan de gemeentelijke Molenstichting Binnenmaas.
Door de huidige slechte biotoop van vele hoge bomen rond de molen, is draaien bij alle windrichtingen helaas niet mogelijk. Tevens kampt de molen met achterstallig onderhoud.

Met de omwonenden en de betreffende overheden is overleg om te komen tot een verbetering van de biotoop en bereikbaarheid van de molen. In januari 2011 zijn de roeden van de molen verwijderd. Intussen wordt de molen, vooruitlopend op een eventuele toekomstige restauratie, zo goed mogelijk geconserveerd binnen de door de overheid daarvoor beschikbaar gestelde financiën.

Bouwjaar
1749
Functie
Molenaar
W.A. van der Giesen, beheerder: Jaap v/d Heiden
Aandrijving
Adres

Molenweg 17, 3271 AM, Zuid-Holland

Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

De Goede Hoop te Mijnsheerenland

Locatie

Bezoekadres
Molenweg 17
Gemeente
Binnenmaas
Plaats
Mijnsheerenland
Postcode
3271 AM
Plaats (postadres)
Mijnsheerenland
Provincie
Rijksdriehoek: X
93,027
Rijksdriehoek: Y
423,252
WGS84: N (breedtegraad)
51.794471
WGS84: E (lengtegraad)
4.488853

Contact

Eigenaar
Stichting Molens Hoekse Waard
Telefoon
0186-573601

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 5,68
Specificaties
1 koppel 15er kunststenen, met regulateur;
Kammenluiwerk.

Registratienummers

DHM-databasenummer
99
Rijksmonumentnummer
30150
Ten Bruggencatenummer
01983