De Hadel te Zaandam

De Hadel

Zaandam, Noord-Holland

Nationale Molendag 2024
Niet open op zaterdag 11-5
Nationale Molendag 2024
Niet open op zondag 12-5

Over De Hadel

Deze molen is van oorsprong afkomstig uit Midwoud en daar gebouwd voor onderbemaling van een deel van het grote waterschap De Vier Noorder Koggen. Het stond ten noorden van Midwoud, bij het gehucht Broerdijk, even ten oosten van de spoorlijn Hoorn-Medemblik. Op deze plaats staat op een kaart uit 1879 al een molen aangegeven.
Al vóór 1929 was het poldertje met een ander poldertje samengevoegd tot de ongereglementeerde Gecombineerde polder welke bemalen werd door drie grote weidemolens. Deze molen was hiervan de noordelijke, de zuidelijke stond even ten noordwesten van Midwoud en de westelijke was al vóór 1929 door een elders geplaatste windmotor vervangen.

In 1947 werd voor de bemaling van het gebied een elektrisch gemaaltje gebouwd en als gevolg het zuidelijke molentje gesloopt. De windmotor is nog een tijd in gebruik gebleven en het noordelijke molentje is, na in verval te zijn geraakt, gekocht door dominee Verdonk te Benningbroek. Deze nazaat van de bekende Zaanse molenbouwer Hendrik Verdonk (degene die de waaierpomp écht bruikbaar maakte) liet hem eind 1957 afbreken en in het daaropvolgende jaar in de tuin van de pastorie te Benningbroek herbouwen.

Een aantal jaren later volgde overdracht aan de Stichting De Zaanse Schans. Deze liet het molentje in 1968 aan de Zaanse Schans herbouwen met als functie: het doorspoelen van de sloten in dit gebied. Voor dit doel dient "De Hadel" tot de dag van vandaag. 

Constructie
Molenmaker Wagenmaker uit Oostwoud heeft indertijd de toen afgelegen molen volautomatisch werkend gemaakt. Op beide roeden is toen zelfzwichting aangebracht die via een doorboorde bovenas instelbaar en bedienbaar was. Ook is toen de oorspronkelijke staartconstructie bestaande uit een staartbalk met schoren door een ijzeren staartconstructie met houten windvaan vervangen. Deze staartconstructie was in principe overeenkomstig die van de ijzeren windmotoren en bestond eveneens uit twee vanen. De hoofdvaan stelde de molen op de wind en de haaks hierop staande kleinere zijvaan diende als stormbeveiliging. Bij te grote windsterkten draaide bij het bovenkot met wiekenkruis uit de wind waardoor de molen tot stilstand kwam.
Het onderwiel is afkomstig uit de voormalige specerijmolen Het Indisch Welvaren te Zaandam.
 

Bouwjaar
onb.
Functie
Molenaar
Matthijs Ero / Job de Groen
Telefoon
075-6168218
Aandrijving
Adres
Zeilenmakerspad
1509 BZ Zaandam
Noord-Holland
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

De Hadel te Zaandam

Locatie

Bezoekadres
Zeilenmakerspad
Gemeente
Zaanstad
Plaats
Zaandam
Postcode
1509 BZ
Plaats (postadres)
Zaandam
Provincie
Rijksdriehoek: X
116387
Rijksdriehoek: Y
498552
WGS84: N (breedtegraad)
52.47334
WGS84: E (lengtegraad)
4.81891

Contact

Eigenaar
Stichting De Zaanse Schans
Telefoon
075-6168218

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 0,384
Specificaties
Scheprad, diam. 1,60 m, breedte 0,185 m.

Registratienummers

DHM-databasenummer
673
Rijksmonumentnummer
g.m.
Ten Bruggencatenummer
10100