Over De Hoop
De molen is gebouwd op dezelfde plaats waar tot 1840 de Grote Molen, een standerdmolen, stond. Die werd in dat jaar afgebroken.
Zeer lang was dit niet alleen een koren- maar ook een pelmolen. Naar verluidt zijn de dubbele veldkruisen in het achtkant een gevolg van het vele pelwerk dat op deze molen is verricht.
Na zeventig jaar in het bezit te zijn geweest van de familie Broekema, kocht de gemeente de molen, liet deze draaivaardig restaureren en droeg hem toen over aan de huidige eigenaar.
De molen is ingericht voor de veevoederproductie. Op de begane grond bevindt zich een dierenspeciaalzaak.
Op 30 september 2022 ging, nadat beide roeden waren gestreken, de kap eraf voor een grondige herziening. De bedoeling was dat de Potroede werd hersteld en dat bleek nog goed mogelijk.
De geheel herstelde Potroede heeft men op 27 juli 2023 weer gestoken. Voor de buitenroede kwam een geheel nieuw exemplaar.
Bijzonder: de achtkantstijlen zijn doorlopend van de stenen voet tot aan het boventafelement.
Het Engels kruiwerk werd in 1949 aangebracht en is afkomstig van de toen gesloopte molen 'Het Lam' te Uithoorn.
Het Ten Havesysteem is hier, tamelijk uitzonderlijk, op de buitenroede aangebracht. Dit volgens mededeling omdat, als dit op de binnenroede had gezeten, de zwichtklep te dicht langs de romp zou gaan.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.
Meer over deze molen
De Hoop te Dokkum
Locatie
Contact
Over de molen
Luiwerk: kammenluiwerk?